Ράδου Γορτυνίας: «Μια ματιά στο παρελθόν»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεκαετία του ’50: Το χωριό  έσφυζε από ζωή, ειδικά τα καλοκαίρια που συγκεντρώνονταν οι τσοπάνηδες με τα κοπάδια τους. Τον Οκτώβρη, συνήθως, εγκατέλειπαν το χωριό για να πάνε στα χειμαδιά, κυρίως στη Μεσσηνία και τη Λακωνία, με τα μουλάρια. Το ταξίδι δύσκολο και κοπιαστικό,  με  διανυκτερεύσεις στην ύπαιθρο και στα χάνια και πεζοπορίες εκατοντάδων χιλιομέτρων. Στην επίσημη απογραφή του 1951, ο πληθυσμός του χωριού απαριθμούσε 121 ανθρώπους.

Όμως τα χρόνια άλλαξαν και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, οδηγούν στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής με πολλούς συμπατριώτες μας να μεταναστεύουν στα αστικά κέντρα και πολλοί άλλοι στο εξωτερικό. Το 1961 απογράφονται 85 κάτοικοι, το 1971 ο αριθμός μειώνεται κι άλλο σε 63, με αποκορύφωμα την απογραφή του 2011 που οι κάτοικοι αγγίζουν τους 47. Πάντως,  δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ρίζες μας και να στηρίζουμε τον τόπο μας  με τις όποιες δυνάμεις μας. Εξάλλου, οι αναμνήσεις που έχουμε από το χωριό, έχουν εγγραφεί μέσα μας και μας  έχουν σημαδέψει. Καλοκαίρια μέσα στο πράσινο, την φύση, τα νερά και την ατέλειωτη ηρεμία που σου προσφέρει ο μαγευτικός αυτός τόπος.

Ο Σύλλογος Ραδαίων στηρίζει το χωριό και προσπαθεί να βοηθήσει στην ανάδειξη του. Στο πλαίσιο αυτό,  έγιναν εργασίες εξωραϊσμού με την κοπή των χορταριών, το άσπρισμα των δέντρων και την επισκευή του ηλεκτροφωτισμού στο ξύλινο κιόσκι στον Άγιο Γεώργιο. Ας προσπαθήσουμε όλοι, να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή!

Καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση στο χωριό!

Σπύρος Τσαρμπόπουλος
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις