ΣΕΒΕ: Οι ελληνικές εξαγωγές αντέχουν παρά την κόπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Θετικά κινήθηκαν οι περισσότεροι κλάδοι με εξαίρεση τα καύσιμα

Την πεποίθηση ότι οι ελληνικές εξαγωγές εξακολουθούν να αντέχουν, παρά τα σημάδια κόπωσης που είναι πλέον εμφανή, εκφράζει -με σημερινή ανακοίνωσή της- η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

«Ενώ η προοπτική των εξαγωγών είναι θετική, η βραχυχρόνια τάση εξακολουθεί να παραμένει αρνητική. Η αύξηση των εξαγωγών χωρίς καύσιμα από τον Αύγουστο 2014 στον Αύγουστο 2015 ήταν +6,8%, ενώ από το Σεπτέμβριο 2014 στο Σεπτέμβριο 2015 ήταν μόλις 1,9%. Τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνουν την κόπωση των εξαγωγών, η οποία οφείλεται και στα γεγονότα του περιορισμού κεφαλαίων, επιβεβαιώνουν δηλαδή ότι η οικονομία αντιδρά με καθυστέρηση και τα αποτελέσματα είναι εμφανή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα κατά τον ΣΕΒΕ εντείνεται η ανασφάλεια για τις μεσοπρόθεσμες εξαγωγικές επιδόσεις, καταδεικνύοντας πόσο απαραίτητο είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Αναμφίβολα, η χαλάρωση των capital controls είναι μια θετική εξέλιξη, ωστόσο η πραγματική λύση θα δοθεί μόνο όταν αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, με πρώτο βήμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στις επιδόσεις ανά κλάδο οι εξαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 27,6%, ενώ σε αξία ανήλθαν σε 5,7 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας μερίδιο 29,9% των συνολικών εξαγωγών. Τα καύσιμα είναι και ο μόνος κλάδος που κατέγραψε πτωτική πορεία το εννεάμηνο 2015 σε ετήσια βάση. Η πορεία των βιομηχανικών προϊόντων ταξινομημένων κατά πρώτη ύλη είναι ανοδική, με ρυθμό 13,8% στο ίδιο διάστημα, ενώ θετικές επιδόσεις εμφανίζουν οι εξαγωγές μηχανημάτων και υλικού μεταφορών (+15,4%) και ποτών και καπνών (+19,7%). Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε από τα λίπη και έλαια (+203,5%).

Από την πλευρά των εισαγωγών, τη μεγαλύτερη μείωση σημειώνουν στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 σε ετήσια βάση τα καύσιμα κατά 27,5%, ενώ πτωτικά κινούνται και οι κλάδοι μηχανήματα και υλικό μεταφορών (-9,6%), πρώτες ύλες (-8%) και λίπη & έλαια (-9,8%). Στους υπόλοιπους βασικούς κλάδους καταγράφεται στασιμότητα ή οριακή άνοδος εισαγωγών.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις