Σημεία ομιλίας Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και την αποκατάσταση των μεταφορών βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο για τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και την αποκατάσταση των μεταφορών βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου. Ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

 

«Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ακόμα μια φορά ότι η σχέση μας είναι ισότιμη και αμοιβαία επωφελής. Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη. 

Έχει καταστεί πλέον σαφές ότι οι προκλήσεις στο μεταναστευτικό δεν είναι μόνο εθνικές, ή μόνο Ευρωπαϊκές, αλλά είναι παγκόσμιες. 

Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας έχει αρχίσει να παρουσιάζει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αλλά η συνεργασία μας δεν μπορεί να γίνεται με κάθε κόστος. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός όλων των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και πρέπει επίσης όλα τα στοιχεία και οι στόχοι να τηρηθούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποχωρεί από τις αρχές της. 

Σε ό,τι αφορά το Δουβλίνο, κάποιοι θεωρούν ότι προχωράμε αργά και άλλοι ότι προχωράμε πολύ γρήγορα. Όλες οι πρωτοβουλίες μας συμβαδίζουν, αλλά πρέπει να συμβαδίζουν κατάλληλα και έγκαιρα. 

Κανένας μετανάστης δεν θα επιστραφεί σήμερα, αυτήν την εβδομάδα, ή την επόμενη. 

Η σύστασή μας προβλέπει ότι συγκεκριμένες, ειδικές κατηγορίες μεταναστών που θα εισέλθουν στην χώρα μετά τις 15 Μαρτίου και θα κατευθυνθούν στη συνέχεια προς την Ευρώπη, μπορούν να επιστραφούν στην Ελλάδα, εφόσον η Ελλάδα είναι σε θέση να παρέχει ικανοποιητικές ατομικές εγγυήσεις για την υποδοχή τους. 

Ωστόσο, μέχρι τότε απαιτείται περισσότερη και πιο εντατική πρόοδος στην Ελλάδα.

Στηρίζουμε την Ελλάδα για την καλύτερη οργάνωση των κέντρων υποδοχής. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο χρειάζεται πρόσθετη υποστήριξη από τα Κράτη Μέλη. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ένα ή λίγα Κράτη Μέλη θα επωμισθούν την τεράστια ευθύνη της προσφυγικής κρίσης. 

Μια από τις θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες χτίστηκε η ΕΕ είναι η αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να παρέχεται κατά περίπτωση ή à la carte. 

Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στη σταθερότητα. Οι μετεγκαταστάσεις, το Δουβλίνο, η Σένγκεν, όλα συνδέονται μεταξύ τους. Δεν μπορούμε να έχουμε το ένα χωρίς το άλλο.»

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε τα εξής: (η απάντηση δόθηκε στα ελληνικά)

«Αναρωτιέμαι γιατί υπάρχει διάχυτη η παρερμηνεία της σύστασης της Επιτροπής αναφορικά με το Δουβλίνο. Διότι όπως τόνισα ήδη, όχι, δεν αρχίζουν οι επιστροφές Δουβλίνου προς την Ελλάδα. 

Η σύσταση προτείνει μια σταδιακή και όχι πλήρη αποκατάσταση, και κυρίως ξεκαθαρίζεται δια παντός ότι όσοι μετανάστες βρίσκονται ή θα βρεθούν σε άλλα Κράτη Μέλη έχοντας εισέλθει μέσω Ελλάδας πριν τις 15 Μαρτίου 2017 δεν θα σταλούν πίσω στην Ελλάδα. 

Θα αφορά στη πραγματικότητα μόνο σε έναν μικρό αριθμό ατόμων. Και αυτό γιατί οι έλεγχοι στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ έχουν ενισχυθεί, και πλέον δεν πραγματοποιούνται δευτερογενείς μετακινήσεις. 

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ζητήσει την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στην περιοχή, κάτι που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι ήδη τώρα και σίγουρα πολύ πριν από τις 15 Μαρτίου κανένας μετανάστης δεν θα μπορεί, να φεύγει παράτυπα. 

Η σύσταση είναι επομένως θετική για την Ελλάδα. Η Ελλάδα από το 2011 είναι εκτός νομιμότητας όσον αφορά στη νομοθεσία Ασύλου. Για λόγους που είχαν να κάνουν την εποχή εκείνη με παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Αυτό δε μπορούσε να συνεχιστεί και δεν θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις για ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο μηχανισμό του Δουβλίνου, που αυτή τη στιγμή αναθεωρείται βάσει δική μας πρότασης. 

Με άλλα λόγια, με αυτή τη σύσταση η Ελλάδα επανέρχεται στην ευρωπαϊκή νομιμότητα. Υπάρχει κανείς που δεν θα το ήθελε αυτό στην Ελλάδα;

Η σύσταση αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος ασύλου και μάλιστα κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης. 

Μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, και βέβαια με τη σημαντική και ουσιαστική βοήθεια της Επιτροπής, των Ευρωπαϊκών Οργανισμών και των Κρατών Μελών, έχει γίνει αναμφισβήτητη πρόοδος.

Επομένως επαναλαμβάνω: H σύσταση δεν ισχύει άμεσα, αλλά από τη 15η Μαρτίου. Αποκλείονται οι επιστροφές που εκκρεμούν και δεν προβλέπονται άμεσα επιστροφές.

Ακόμα και μετά τις 15 Μαρτίου θα αφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες από τους ελάχιστους που θα καταφέρουν να παρακάμψουν τους ελέγχους και υπό προϋποθέσεις και με εγγυήσεις που θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει η Ελλάδα για κάθε ξεχωριστό αίτημα επιστροφής –άρα  με τη συνεργασία της Ελλάδας. 

Γιατί συγκρίνοντας πως είχαν τα πράγματα πριν ενάμιση χρόνο, όπου δεν υπήρχε κανένας έλεγχος και αθρόα ήταν η είσοδος παράτυπων μεταναστών και κυρίως προσφύγων μέσω του Αιγαίου στην Ελλάδα. 

Αν οι συνθήκες αλλάξουν,  η Επιτροπή προφανώς θα αναθεωρήσει τη σύστασή της.   

Και να προσθέσω ότι όλες οι άλλες εκθέσεις προόδου που παρουσίασα την ίδια ημέρα συνδέονται άμεσα μεταξύ τους. Δηλαδή, η ανάγκη επιτυχούς συνέχισης της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας (μείωση αφίξεων – αύξηση επιστροφών), η σταθεροποίηση των ικανοποιητικών αριθμών των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα και την Ιταλία, και η ανάγκη άμεσης αποστολής εμπειρογνωμόνων για την επιτάχυνση των διαδικασιών στο πλαίσιο τόσο της Δήλωσης όσο και της μετεγκατάστασης.

Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας λειτουργεί και δεσμευόμαστε να την εφαρμόσουμε.  Δεν εξετάζονται εναλλακτικές συμφωνίες. 

Θέλω να δω σταθερούς αριθμούς μετεγκατάστασης. Δεν σας κρύβω ότι είμαι απογοητευμένος. Θα περίμενα πολύ πιο συνεπή ανταπόκριση από όλα τα Κράτη Μέλη. Η αλληλεγγύη δεν γίνεται à la carte και δεν υπάρχει μονάχα μπροστά στα καλά που προσφέρει η ΕΕ, αλλά και στις δύσκολες στιγμές που περνάνε τα κράτη μέλη. 

Τελικά δεν είναι η οικονομική κρίση που γονατίζει την Ευρώπη αλλά η προσφυγική κρίση. Γιατί είναι αυτή που θέτει σε αμφισβήτηση τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας και δοκιμάζει την ύπαρξη της Ευρώπης. 

Με τις συνεχείς δικές μας προσπάθειες, στο τέλος θα καταφέρουμε να ρίξουμε και τα τελευταία εμπόδια, να εφαρμοστεί πλήρως αυτό που σας είχα ανακοινώσει ένα χρόνο πριν, και να φθάσουμε τους αριθμούς που είχαμε θέσει ως στόχο. 

Δεν θα είναι εύκολος αυτός ο δρόμος και θα χρειαστώ, όπως και τα δυο τελευταία χρόνια, τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέναντι στο οποίο θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου γιατί όλα αυτά που έχουμε καταφέρει οφείλονται στο γεγονός ότι είχα από την πρώτη στιγμή την πλήρη στήριξη των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεών του.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις