Σημεία ομιλίας Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο 7ο ετήσιο Συνέδριο της Διατλαντικής Δεξαμενής Σκέψης του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών Wilfried Martens στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου του ΕΛΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε στο 7ο ετήσιο Συνέδριο της Διατλαντικής Δεξαμενής Σκέψης του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών Wilfried Martens, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου του ΕΛΚ που διεξάγεται στη Βαλέττα στις 29 και 30 Μαρτίου 2017. Θέμα της συζήτησης στην οποία συμμετείχε ο κ. Αβραμόπουλος ήταν  «Ισχυρότεροι ενωμένοι: ένα δυτικό μέτωπο ασφάλειας βασισμένο σε κοινές αξίες». Τη συζήτηση προλόγισε ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. López-Istúriz ενώ παρενέβη και ο Πρόεδρος του Κέντρου Wilfred Martens κ. Dzurinda.

Στην ομιλία του, ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«ΕΕ και ΗΠΑ έχουν μακρόχρονες και ιστορικές σχέσεις που βασίζονται σε κοινές αξίες. Τα τελευταία 60 χρόνια είναι ισχυροί σύμμαχοι.

Eπισκέφθηκα τις ΗΠΑ και συναντήθηκα με την νέα διοίκηση, με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Kelly, με τον Σύμβουλο Εθνικής Κυβερνοασφάλειας του Λευκού Οίκου Giuliani, με τον οποίο συνεργαζόμαστε και διατηρούμε φιλικές σχέσεις από την περίοδο που είχαμε διατελέσει δήμαρχοι, εκείνος της Νέας Υόρκης και εγώ της Αθήνας, και με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Flynn προτού αποχωρήσει από την θέση του.

Μόλις η κατάσταση στις ΗΠΑ σταθεροποιηθεί, ο διάλογος μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ θα ξεκινήσει από το σημείο που είχε σταματήσει. Μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο διαλόγου σε διάφορους τομείς. Φυσικά, η ασφάλεια βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της EE και των ΗΠΑ. Και οι δυο αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις. Είτε αφορούν στην τρομοκρατία και στο οργανωμένο έγκλημα, είτε στη μετανάστευση. Η μετανάστευση και η ασφάλεια, δεν είναι μόνο ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά και παγκόσμια.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Τον Ιούνιο, στη Μάλτα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη, μετά τις εκλογές, συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Δεν ανησυχώ για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ. Αντίθετα, πιστεύω ότι θα εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο στις σχέσεις μας. Είναι σημαντικό οι σχέσεις αυτές να βασίζονται σε ίσους όρους.

Έχουμε κάνει πολλά στην Ευρώπη για την ενίσχυση της ασφάλειας, άλλα δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που επιθυμούμε. Η ΕΕ δεν διαθέτει ένα φεντεραλιστικό σύστημα, γι’ αυτό και δεν εκφράζεται με μία φωνή. Ας μην λησμονούμε, ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οραματιστές ηγέτες πήραν την απόφαση για τη δημιουργία της Ευρώπης, μια από τις δυο πρώτες Κοινότητες, πέραν εκείνης του Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), ήταν η Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα (ΕΑΚ). Προτάθηκε, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά την άμυνα. Να δημιουργήσουμε ένα πιο δομημένο και θεσμοθετημένο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη.

Είναι προς όφελος των ΗΠΑ να έχουν μια ισχυρή Ευρώπη δίπλα τους, και σε ό,τι αφορά τον τομέα της άμυνας. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ο διάλογος αυτός θα διεξαχθεί επί ίσοις όροις.

Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο και στο ζήτημα αυτό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πραγματική Ένωση Ασφάλειας (Security Union). Θέλουμε να ενισχύσουμε την ενότητα αυτή, όχι σε θεωρητικό, αλλά σε πολιτικό και πρακτικό επίπεδο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, τους δύσκολους αυτούς καιρούς.

Όταν μιλάμε για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αγνοούμε τι συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα εποχή Ψυχρού Πολέμου. Αναφέρομαι στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας και στον ρόλο της Ευρώπης στο περιβάλλον αστάθειας που έχει δημιουργηθεί εδώ και μερικά χρόνια. Γι’ αυτό και πρέπει τώρα να παραμείνουμε ενωμένοι. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη ό, τι μας έχει διχάσει στο παρελθόν και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε με ένα κοινό και πιο ευρωπαϊκό τρόπο.

 

Απάντηση 1:

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν είναι όσο ισχυρά θα έπρεπε γιατί εμφανιζόμαστε κατακερματισμένοι σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας αλλά και της μετανάστευσης. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχω έρθει αντιμέτωπος με δυσχερείς καταστάσεις. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στήριξαν την προσπάθειά μας να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή Πολιτική στους τομείς αυτούς. Έχουμε όμως πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Το πρόβλημα δημιουργείται, όταν οι Αμερικανοί  εταίροι μας ρωτούν ποιος είναι ο συνομιλητής τους στην Ευρώπη. Γι’ αυτό πρέπει να εναρμονίσουμε τις σχέσεις μας και να επιτρέψουμε στα δυο συστήματα να προσαρμοστούν μεταξύ τους.  Αυτό πράξαμε στην αρχή, αμέσως μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. Από την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ επέστρεψα με θετικά μηνύματα τα οποία και διαβίβασα στους συναδέλφους στο Κολέγιο των Επιτρόπων και στα κράτη μέλη.

‘Ένας από τους πιο σπουδαίους ηγέτες της Ευρώπης είναι εδώ μαζί μας, ο κ. Santer. Θα μπορούσε να μας μιλήσει για το πως ήταν η Ευρώπη τότε. Η Ευρώπη είχε περισσότερη ενότητα, αντίθετα με σήμερα. Ο Πρόεδρος Juncker καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να πεισθούν όλοι να σκέφτονται και να πράττουν με τον ίδιο τρόπο. Μόλις επέστρεψα από τη Πολωνία και την Ουγγαρία. Έχω συναντηθεί στην Ευρώπη με πολύ αξιόλογους συνομιλητές, αλλά έχω γνωρίσει και ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της. Και αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η Επιτροπή αυτή έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

Στο μέλλον θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα πως θέλουμε να μας θυμούνται. Η ιστορία καταγράφει δύο είδη ηγετών, αυτούς που δημιουργούν και αυτούς που καταστρέφουν. Σε ποια κατηγορία θέλουμε να ανήκουμε; Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το μοναδικό και σπουδαίο έργο να εξαφανιστεί, επειδή κάποιοι από μας δεν θυμούνται από πού ξεκινήσαμε και πού έχουμε καταφέρει να φτάσουμε. Στο μεταξύ πρέπει να αναλογιστούμε τι αλλαγές έχουν γίνει στον κόσμο.

Ο κ. Trump είναι επιχειρηματίας, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα αποδειχτεί πολύ σύντομα πραγματιστής. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ενός επιχειρηματία και ενός πολιτικού.

Απάντηση 2:

Αν και ακούγεται παράδοξο, την απάντηση για το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να την αναζητήσουμε στο παρελθόν. Θυμηθείτε τι συνέβη εκείνη την εποχή, και γιατί όλοι αυτοί οι ηγέτες αποφάσισαν να δημιουργήσουν την ΕΕ.

Σχετικά με το αν η  κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας θα αποτελούσε αντίπαλο του ΝΑΤΟ, όχι, θα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Γιατί, η ΕΕ αποτελεί οικονομική υπερδύναμη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι θέλουν να έρθουν εδώ.

Αλλά αν η Ένωση δεν είναι πολιτικά ανεξαρτητοποιημένη, και αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα,  προς τα πού οδεύει η Ευρώπη. Πρέπει να δημιουργήσουμε αμυντικές δομές και να υιοθετήσουμε κοινή εξωτερική πολιτική. Πρέπει να μιλήσουμε με μια φωνή.

Αυτό μας ζητούν οι Αμερικανοί για να έχουν μια σχέση επί ίσοις όροις  Άμυνα, Εξωτερική πολιτική, Οικονομική πολιτικοί, όλα αυτά μαζί θα καταστήσουν την Ευρώπη μια πραγματική παγκόσμια δύναμη. Συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον, γιατί οι δημοκρατίες στην Ευρώπη και στην Αμερική βασίζονται πάνω στις ίδιες αξίες και αρχές.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε κοινές απειλές και προκλήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Δεν αρκετό. Χρειάζεται πολιτική υποστήριξη. Πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Και η απάντηση στο ερώτημα, που πηγαίνει Ευρώπη, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, είναι πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη Λευκή Βίβλο, η άποψή μου είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση κοινών πολιτικών στους τομείς της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής, της κοινωνικής πολιτικής, της ασφάλειας. Δεν όμως είμαστε σαν τις ΗΠΑ ή τον Καναδά. Έχουμε την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας και την εθνική μας ταυτότητα. Δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους υπονομεύουν την Ευρώπη. Επειδή η πραγματική απειλή είναι η άνοδος του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε την διαφορά μεταξύ του εθνικισμού και πατριωτισμού. Στον πατριωτισμό, αγαπάς τη πατρίδα σου, ενώ στον εθνικισμό μισείς τη πατρίδα του άλλου.

Και βλέπετε τι συμβαίνει στα Βαλκάνια. Και όλοι θυμόμαστε τι συνέβη, τον προηγούμενο αιώνα εκεί. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Προκειμένου να ενισχυθεί και να εδραιωθεί η Ευρώπη, θα πρέπει να υιοθετήσουμε κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις.

Απάντηση 3:

Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει πως είναι παγκόσμιος παράγοντας σε όλα τα επίπεδα. Αυτός είναι ο στόχος και η στρατηγική μας από το ξεκίνημα.

Δεν έχω ξαναδεί τόσες ευρωπαϊκές σημαίες, όπως είδα στη Γεωργία και την Ουκρανία. Οι χώρες αυτές «διψούν» για δημοκρατία, ελευθερία, και κράτος δικαίου. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν στερηθεί τις αξίες αυτές, ενώ οι Ευρωπαίοι τις απολαμβάνουν. Πρέπει να ακούμε τα μηνύματα από τις χώρες αυτές.

Η Ευρώπη είναι ισχυρή και μπορεί να αποδείξει ότι είναι παγκόσμιος ηγέτης. Την Ευρώπη καθοδηγούν οι ανώτερες αξίες της, που γεννήθηκαν εδώ και έχουν διατηρηθεί 60 χρόνια. Είμαστε η μόνη γενιά στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους που δεν έχει βιώσει πόλεμο. Δεν είμαι Μαρξιστής, αλλά θα αναφερθώ στον Μαρξ ο οποίος είπε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Έκανε λάθος, οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν την ιστορία, επειδή πολύ απλά δεν την διαβάζουν.

Κλείσιμο:

Μια συμβουλή προς τον κ. Trump: Πρέπει να εξορκίσει και να καταδικάσει τις φωνές των λαϊκιστών και εθνικιστών. Το βράδυ της εκλογής του, πανηγύριζαν. Όμως, ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός δεν ταιριάζουν με τις υψηλές αξίες της αμερικανικής δημοκρατίας. Και οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για την έξαρση του φαινομένου αυτού στην Ευρώπη.»

Σήμερα, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Μάλτας κα Marie-Louise Coleiro με την οποία συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και ιδιαίτερα για την ενίσχυση της συνεργασίας για την προστασία των παιδιών-μεταναστών, καθώς και για ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις