Σημεία ομιλίας Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την μετανάστευση, την ασφάλεια και τα σύνορα στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, Βρυξέλλες 14/01/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος απηύθυνε σήμερα ομιλία ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE), στο πλαίσιο συζήτησης για την μετανάστευση, την ασφάλεια και τα σύνορα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Είμαι αισιόδοξος και αποφασισμένος για να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις έχοντας την πολύτιμη στήριξή σας.

Πρέπει ωστόσο να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς. Η κατάσταση χειροτερεύει.

Αυτό τον χρόνο δεν υπήρχε χειμερινό διάλειμμα. 3000 έως 4000 αφίξεις την ημέρα έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ολοένα και περισσότερα κράτη μέλη επανεισάγουν εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους.

Η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, όπως και οι υπόλοιπες  που έλαβαν χώρα σε άλλα μέρη, μας υπενθυμίζουν ότι η τρομοκρατία αποτελεί μία διεθνή απειλή που στοχεύει στη διασάλευση των θεμελιωδών αξιών μας και στην ανθρωπιά μας. Προσπαθεί να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσά μας. Ας μου επιτραπεί να καταδικάσω αυτό το γεγονός και να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των θυμάτων.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η προσφυγική κρίση και όλες οι συνέπειες αυτές θέτουν σε αμφισβήτηση τον πυρήνα της ΕΕ. Προκαλούν όχι μόνο τη συνοχή και την αλληλεγγύη μας, αλλά και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αυτό καθεαυτό.

Δεν υπάρχει εναλλακτική: Είτε προχωράμε μπροστά σαν ένωση, πραγματοποιώντας και ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης είτε οδηγούμε την Ευρώπη πίσω στο παρελθόν.

H κρίση είναι μία δοκιμή αντοχής για την Ευρώπη, για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα,  τα κράτη μέλη και οι πολίτες της Ευρώπης. Είναι η στιγμή να λάβουμε τολμηρές αποφάσεις, επιμερίζοντας την ευθύνη και προσφέροντας αλληλεγγύη και απαντήσεις επί της ουσίας στα θέματα. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου να αποτρέψουμε την τάση της οπισθοδρόμησης.

Πρέπει ταυτοχρόνως να κάνουμε  βήματα μπροστά σε όλα τα θέματα: Αυξάνοντας τις μετεγκαταστάσεις, αυξάνοντας τις επιστροφές, καθιστώντας λειτουργικά όλα τα hotspots, ομαλοποιώντας την κατάσταση στο χώρο Schengen και προστατεύοντας τα εξωτερικά μας σύνορα.

Όχι μόνο απαιτείται να παραδώσουμε αποτελέσματα – και αυτό αφορά σε όλα τα κράτη μέλη-, αλλά χρειάζεται και να κάνουμε βήματα μπροστά. Δεν μπορούμε να εργαζόμαστε μόνο σε καταστάσεις κρίσης. Χρειάζεται να αναθεωρήσουμε και να βελτιστοποιήσουμε κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες πολιτικές μας.

Σε απαιτητικούς καιρούς όπως τώρα, είναι κρίσιμο να επιδεικνύουμε ηγετικές ικανότητες, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε τις αμφιβολίες και τους φόβους των πολιτών μας αλλά -το πιο σημαντικό -για να ανοίγουμε έναν δυναμικό δρόμο προς τα μπροστά. Πρέπει να υιοθετήσουμε τολμηρές πολιτικές, και να μην δημιουργούμε πρόσφορο έδαφος σε λαϊκιστές, εξτρεμιστές, ξενοφοβικούς και εθνικιστές.

Ήρθε η στιγμή να υπερασπιστούμε το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι.

Χρειάζεται τα κράτη μέλη να παραδώσουν αποτελέσματα αναφορικά με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Χρειάζεται να αποδείξουμε ότι εμείς ως Ευρωπαίοι  μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Ας ξεκινήσω με τον τομέα της ασφάλειας:

Η λίστα με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη για το 2015 είναι μακροσκελής, και τα θύματα πολυάριθμα. Η αντίδρασή μας προσδιορίζεται από 2 λέξεις: αποφασιστικότητα και ανθεκτικότητα.

Τα γεγονότα έχουν δείξει ότι οι προτεραιότητες που προσδιορίζονται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια είναι οι σωστές.

Καλωσορίζω τη συμφωνία σχετικά με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για το PNR, όπως και τον κανονισμό για τη EUROPOL και την μεταρρύθμιση του καθεστώτος περί της προστασίας των δεδομένων. Αυτά τα μέτρα θα είναι καθοριστικά για τη συλλογική μας ασφάλεια. Πρέπει όμως και να υιοθετηθούν όσο το δυνατό συντομότερα.

Νέες προτάσεις σχετικά με τα όπλα και την τρομοκρατία βρίσκονται τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  Εσείς και το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να δώσετε προτεραιότητα στη συζήτηση των εν λόγω προτάσεων και να καταλήξετε σε μία συμφωνία όσο το δυνατό συντομότερα.

Έχουμε ακόμη κάνει μεγάλα βήματα προόδου σε λειτουργικό επίπεδο.

Η Ειδική Moνάδα Αναφοράς για το Διαδίκτυο (Internet Referral Unit – IRU) μέσα στη Europol λειτουργεί ήδη από την 1η Ιουλίου.

Το κέντρο αριστείας RAN λειτουργεί από τον περασμένο Οκτώβριο με ενισχυμένους πόρους προς όφελος των πολιτών προκειμένου να καταπολεμηθεί η ριζοσπαστικοποίηση σε τοπικό επίπεδο.

Στις 3 Δεκεμβρίου εγκαινιάσαμε το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ (EU Internet Forum) προκειμένου να συνεργαστούμε με εκπροσώπους των εταιρειών του διαδικτύου ενάντια στη κατάχρηση του από τους τρομοκράτες.

Την 1η Ιανουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (European Counter Terrorism Centre – ECTC) μέσα στη Europol άρχισε επίσης να λειτουργεί.

Το 2016 θα είναι η χρονιά στην οποία θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Επίσης προετοιμάζουμε μία πρόταση σχετικά με την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας που αφορούν τα μέσα πληρωμής πλην των μετρητών και μία πρόταση σχετικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού για τις εκρηκτικές ύλες.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα:

Τον περασμένο χρόνο εγκαινιάσαμε σημαντικές νομοθετικές και λειτουργικές πρωτοβουλίες σχετικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου με ολοκληρωμένο τρόπο.

Ερχόμενοι αντιμέτωποι στην Ιταλία με έναν υψηλό αριθμό μεταναστών  που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, έχουμε τριπλασιάσει την οικονομική μας στήριξη  προς την επιχείρηση Τρίτων στη Μεσόγειο: Ως αποτέλεσμα, πολλές ζωές σώθηκαν με τη βοήθεια των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπήρξε μία σαφής τροπή των μεταναστευτικών διαδρομών προς την Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα. Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, ταχείες ομάδες παρέμβασης κινητοποιήθηκαν.

Η Επιτροπή έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να τύχουν οι ροές καλύτερης διαχείρισης , πράγμα το οποίο έχει οδηγήσει σε καλύτερο συντονισμό επί εβδομαδιαίας βάσης.

Έχουμε παράσχει στην Ελλάδα οικονομική και τεχνική υποστήριξη. Υιοθετήσαμε σε χρόνο ρεκόρ τα πρώτα σχέδια μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, με σκοπό να ελαφρυνθεί η κατάσταση στα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Αλλά οι αποφάσεις που έχουμε λάβει δεν αρκούν. Συμφωνούμε όλοι ότι τα εν λόγω σχέδια δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συνδράμουν και να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη.

Έχουμε ενισχύσει σημαντικά το διάλογο και τη συνεργασία με τις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης. Με την Τουρκία καταλήξαμε σε συμφωνία σχετικά με Κοινό Σχέδιο Δράσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Αν και δεν μπορούμε να είμαστε ακόμα ικανοποιημένοι με την ταχύτητα υλοποίησης του Σχεδίου, συνεχίζουμε τη συνεργασία με τους Τούρκους εταίρους με στόχο τον περιορισμό των ροών. Σε αυτό το πλαίσιο, Οι συστάσεις μας για ένα σχήμα εθελοντικής αποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους με την Τουρκία αποτελούν ένα σημαντικό μέτρο. Μετά τη Σύνοδο στη Βαλέττα, βρισκόμαστε στη διαδικασία υλοποίησης των συμφωνηθέντων μέτρων σε συνεργασία με σημαντικές αφρικανικές χώρες.

Τα κράτη μέλη χρειάζεται να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με το Καταπιστευματικό Ταμείο (Trust Fund). Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υποστήριξή που έχει παράσχει στην σημαντική ενίσχυση του προϋπολογισμού  για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις για το 2015 και το 2016 συνολικού ύψους περίπου 1,8 δις. Ευρώ.

Έχουμε ξεκάθαρα έναν μακρύ δρόμο να διανύσουμε προκειμένου να καταστούν τα μέτρα αυτά λειτουργικά και να περιορισθούν οι ροές μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη μέσω παράτυπων καναλιών.

Επίσης, βλέπουμε και τη μεγαλύτερη εικόνα: Γι’ αυτόν το λόγο επικεντρωνόμαστε στο να παραδώσουμε αποτελέσματα αναφορικά με τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις που προβλέπονται στην Ατζέντα για τη Μετανάστευση, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα περισσότερο βιώσιμο σύστημα για το μέλλον, δομημένο πάνω στις αρχές της δίκαιης κατανομής των ευθυνών και της αλληλεγγύης.

Ένα πρώτο στοιχείο είναι το πακέτο για τα σύνορα το οποίο καταθέσαμε το Δεκέμβριο. Είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε να βελτιώσουμε τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων προκειμένου να διασφαλίσουμε το χώρο Schengen. Οι προτάσεις  περιγράφουν μία καινούρια προσέγγιση στη διαχείριση των κοινών εξωτερικών μας συνόρων. Η πρόταση ενισχύει σημαντικά την εντολή της Frontex υπό τη μορφή του Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Ο εν λόγω Οργανισμός θα έχει επίσης ενισχυμένες εξουσίες στον τομές της επιστροφής.

Η Ευρώπη θα προσφέρει βοήθεια σε όσους την χρειάζονται, αλλά όσοι δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται εδώ, θα επιστραφούν.

Το 2016 θα επανέλθουμε με περαιτέρω μέτρα:

Η κρίση έχει αποδείξει ότι η διαχείριση του συστήματος ασύλου χρειάζεται να αναθεωρηθεί ριζικά. Η Επιτροπή θα προτείνει την αναθεώρηση του Συστήματος του Δουβλίνου. Επίσης, θα καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο στη νόμιμη μετανάστευση και ενσωμάτωση. Πρέπει να παράσχουμε αξιόπιστες εναλλακτικές για να αντιμετωπίσουμε την παράτυπη μετανάστευση και να ενισχύσουμε τις νόμιμες διόδους.

Γι ‘αυτό ακριβώς θα προτείνουμε την αναθεώρηση της Μπλε Κάρτας. Παράλληλα, πρέπει να διασφαλίσουμε ενεργητικά ότι όσοι έχουν καταφθάσει και λάβει την προστασία θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν πλήρως στις κοινωνίες μας.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση των εν λόγω προκλήσεων. Συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την πρόταση ενός καλά οργανωμένου συστήματος επανεγκατάστασης.

Σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, η Επιτροπή θα προτείνει την ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου αργότερα μέσα σε αυτόν τον χρόνο. Τελικώς, η αξιολόγηση της λειτουργίας και χρήσης του Συστήματος Πληροφοριών της Schengen τελεί ακόμη σε εξέλιξη και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2016. Η Επιτροπή θα προχωρήσει στις απαραίτητες προτάσεις για ενδεχόμενες βελτιώσεις επί την βάσει της αναθεώρησης.

Η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με πραγματικές προκλήσεις αλλά είμαι πεπεισμένος πως ο μόνος τρόπος για να πάρουμε στα χέρια μας την κατάσταση είναι η συνεργασία βασιζόμενη στις συμφωνηθείσες Ατζέντες.

Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε επίσης πάνω στην παράδοση αποτελεσμάτων σχετικά και με άλλα θέματα. Μια τροποποιημένη πρόταση σχετικά με τα Έξυπνα Σύνορα θα έχει παρουσιασθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016, όπως έχουμε υποσχεθεί.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η συνεργασία μας είναι άριστη. Βασίζομαι στη στήριξή σας ακόμα περισσότερο τώρα, σε αυτή την συγκυρία όπου ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός κερδίζουν έδαφος. Δεν μπορώ να σας κρύψω πως αυτό με ανησυχεί περισσότερο.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις