Σημεία ομιλίας Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την προετοιμασία του Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχαν σήμερα στις εργασίες της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο για την προετοιμασία του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Αβραμόπουλος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

 

«Η Επιτροπή εργάζεται στη βάση μιας ξεκάθαρης στρατηγικής που δεν είναι θεωρητική, άλλα εστιάζει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Για την επιτυχία της στρατηγικής αυτής πρέπει να συμβάλλουν όλοι, και ιδιαίτερα τα Κράτη Μέλη. Μόνο όταν ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Αύριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης στον τομέα της Άμυνας, καθώς επίσης και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η σύναψη της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, που αποτελεί ζήτημα γεωπολιτικής ευθύνης. Έχει έρθει η στιγμή να ολοκληρωθεί το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ουκρανικής Βουλής που επικύρωσαν ταυτόχρονα την συμφωνία.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον μηχανισμό αναστολής θεωρήσεων (visa suspension mechanism). Το καθεστώς απαλλαγής θεώρησης πρέπει τώρα να εφαρμοσθεί και για τους πολίτες της Ουκρανίας και της Γεωργίας, το συντομότερο δυνατό. Έχει μεγάλη σημασία για τους πολίτες των χωρών αυτών, αλλά θα είναι και αμοιβαία επωφελές για την Ευρώπη και την περιοχή αυτή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία. Η κατάσταση στο Αλέπο είναι πολύ σοβαρή. Υπάρχουν αναφορές για σφαγές και για παγιδευμένα παιδιά κάτω από κατεδαφισμένα κτίρια. Απευθύνω έκκληση προς τις αντιμαχόμενες πλευρές να κοιτάξουν μέσα από την «ομίχλη» του πολέμου έστω και για μια στιγμή, και να επιτρέψουν στον άμαχο πληθυσμό, τις γυναίκες και τα παιδιά, να φύγουν με ασφάλεια από αυτή τη σπουδαία αλλά κατεστραμμένη πόλη.

Επίσης, ένας από τους επόμενους στόχους είναι η ολοκλήρωση του πακέτου για το άσυλο. Σε ό,τι αφορά το Δουβλίνο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η Επιτροπή δεν αποφάσισε να στείλει πρόσφυγες ή μετανάστες πίσω στην Ελλάδα.

Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ισχύει και έχει απτά αποτελέσματα. Δεσμευόμαστε για τη συνέχιση της εφαρμογής της. Αποδεικνύεται ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχισθεί σε όλους τους τομείς, για το συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου για τις φριχτές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, που δείχνουν, για ακόμα μια φορά, ότι αυτές οι προκλήσεις είναι κοινές.

Αυτό που προτείνουμε στα Κράτη Μέλη είναι η σταδιακή αποκατάσταση της εφαρμογής των κανόνων, παρέχοντας τις απαραίτητες εγγυήσεις προς το συμφέρον των ανθρώπων αυτών, αλλά και της Ελλάδας που βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση.

Η πρόοδος της Ελλάδας αναγνωρίζεται από το γεγονός ότι προτείνουμε τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου από τα μέσα του Μαρτίου 2017. Θα ισχύσει μόνο για τους μετανάστες που θα εισέλθουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα μετά την ημερομηνία αυτή, και για όσους θα προσπαθήσουν να κινηθούν παράτυπα προς άλλα Κράτη Μέλη.

Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, θα αφορά σε ορισμένες κατηγορίες και θα προϋποθέτει ατομικές εγγυήσεις για κάθε μεταφορά, εφόσον η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τις παρέχει. Είναι αυτονόητο ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και θα επικαιροποιεί τη σύστασή της, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Αν ο καθένας κάνει αυτό που πρέπει, η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας επιταχυνθεί, και ο ρυθμός μετεγκατάστασης σταθεροποιηθεί σε υψηλότερους αριθμούς, τότε κανένας μετανάστης -ή ελάχιστοι- θα μετακινούνται παράτυπα από μόνοι τους.

Η αναθεώρηση των κανόνων του Δουβλίνου βασίζεται σε ένα μηχανισμό δίκαιης κατανομής και αποτελεί προτεραιότητα της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου.

Αυτό που είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή, τη στιγμή της κρίσης και των διαφορετικών προσεγγίσεων, είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δείξει τον δρόμο για περισσότερη ενότητα και κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις στις κοινές προκλήσεις.

Η ευθύνη μας να μην επιτρέψουμε στον λαϊκισμό και τον εθνικισμό να καταστρέψουν ό,τι έχουμε χτίσει είναι πολύ μεγάλη. Όχι μόνο για χάρη του παρελθόντος μας, αλλά για το μέλλον μας, το κοινό μας μέλλον»

Ο κ. Αβραμόπουλος, σήμερα το απόγευμα, θα συμμετάσχει επίσης στις εργασίες της Ολομέλειας του ΕΚ για τα εξής θέματα: τη Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας και το Δουβλίνο, τον Μηχανισμό Αναστολής της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, την Europol, την Αμοιβαιότητα στον τομέα των θεωρήσεων, το  ζήτημα της τρομοκρατικής επίθεσης στον Καθεδρικό Ναό των Κοπτών στο Κάιρο, καθώς και την ελευθερία στην άσκηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Αύριο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα μεταβεί στην Σλοβενία για να συμμετάσχει στην Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις