Στα 88 δισ ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την μπορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προκύπτει ότι έμειναν απλήρωτοι φόροι ύψους 1,25 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο των οφειλών να έχει φτάσει στο ύψος των 88,88 δισ. ευρώ

Από τα 30 δισ. ευρώ που ανέρχονταν οι οφειλές των φορολογουμένων στα τέλη του 2009, έφθασαν στα 88,88 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2016. Δηλαδή, την περίοδο της κρίσης επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα δεν κατάφεραν να πληρώσουν περίπου 59 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων:

• Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα (αυτά που δημιουργήθηκαν προ του 2016) χρέη ανέρχονται στο ποσό των 83,3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών:

– Περισσότερα από 8 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις.

– Περίπου 13 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, που δεν πρόκειται να εισπραχθούν από το ελληνικό Δημόσιο.

– Περισσότερα από 63 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.

– Περί τα 158 εκατ. ευρώ οφείλονται από «μαϊμού» εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ.

• Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο ανέρχεται στα 5,58 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το ποσό των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι μεγαλύτερο, καθώς στα 5,58 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευθεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων.

• Μόνο τον Μάιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,25 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, το ποσό σχεδόν διπλασιάστηκε από τον Απρίλιο του 2016.

• Από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος στο πρώτο πεντάμηνο του έτους εισπράχθηκαν 1,26 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος πρέπει να εισπραχθούν 2,05 δισ. ευρώ.

• Από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος εισπράχθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 697 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχει εισπραχθεί το 23% του νέου χρέους που έχει δημιουργηθεί. Μέχρι σήμερα πάντως έχει εισπραχθεί το 13% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει ήδη ένα ευρύ πρόγραμμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν γίνει κατασχέσεις ή πλειστηριασμοί στο 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Στόχος είναι η είσπραξη περίπου 5 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλαιές και νέες). Στο πλαίσιο αυτό ιδιωτική εταιρεία θα αναλάβει την αξιολόγηση της ποιότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών. Η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, θα έχει πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και στις τραπεζικές τους καταθέσεις, που έχει στη διάθεσή της η εφορία, προκειμένου να διαπιστώσει την ποιότητα του χρέους. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες διαλογής των μεγάλων οφειλετών, με βάση την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων, έτσι ώστε να καθοριστεί η βιωσιμότητά τους και το κατά πόσον μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις