Στον πατέρα του πίνακα οξύτητας, Ferdinand Monoyer, αφιερωμένο το doodle της Google

Δεν υπάρχουν σχόλια

Τα 181 χρόνια από τη γέννηση του οφθαλμίατρου Ferdinand Monoyer γιορτάζει με το σημερινό της doodle η Google. Ο πίνακας οπτικής οξύτητας που δημιούργησε μετρά την απόσταση που πρέπει να είσαι για να μπορείς να διαβάσεις ένα κείμενο. Δηλαδή ο ασθενής καλείται να διαβάσει γράμματα και νούμερα, το μέγεθος των οποίων μικραίνει συνεχώς. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο οφθαλμίατρος κάνει διάγνωση για το εάν ο ασθενής του χρειάζεται βοήθεια με γυαλιά ή όχι.

 

Ο Ferdinand Monoyer γεννήθηκε στη Γαλλία. Μεγάλωσε στη Λυών και το 1871 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Επέστρεψε μερικά χρόνια αργότερα στη Λυών όπου πέθανε εκεί σε ηλικία 76 ετών, το 1912.

O Ferdinand Monoyer ήταν αυτός που εισήγαγε το διάγραμμα Monoyer που δεν είναι άλλο πέρα από τον πίνακα που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι για να δουν αν κάποιος έχει μυωπία και πρεσβυωπία ή κάποια άλλη πάθηση στα μάτια.

Η οπτική οξύτητα μετράται ποσοτικά με έλεγχο του μικρότερου αντικειμένου που μπορεί να διακρίνει ο εξεταζόμενος σε δεδομένη απόσταση.
Πολλοί διαφορετικοί πίνακες έχουν προταθεί και χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας καθώς και διαφορετικοί τρόποι για την καταγραφή της.

Ο πίνακας του Snellen εξακολουθεί να είναι ο πιο διαδεδομένος παρά τα όποια μειονεκτήματά του και δεν διαφέρει πολύ από τον πίνακα του Ferdinand Monoyer.

 

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις