Στο Ντακάρ ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Δ. Αβραμόπουλος για την έναρξη του νέου πλαισίου εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ-Σενεγάλης, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης και της ασφάλειας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος βρέθηκε σήμερα (26/7) στο Ντακάρ για την έναρξη του νέου πλαισίου εταιρικής σχέσης ΕΕ-Σενεγάλης με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης. Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Macky Sall, τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Mankeur Ndiaye, και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Abdoulaye Daouda Diallo.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις επαφές που είχε με την πολιτική ηγεσία της χώρας, στο πλαίσιο του διαρκούς πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Σενεγάλης.

Σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Αφρική για τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Επέλεξα τη Σενεγάλη γιατί πιστεύω ότι η συνεργασία μας θα είναι υποδειγματική για όλη την περιοχή.

Έχουμε αναπτύξει ένα διαρθρωμένο πολιτικό διάλογο. Θέλουμε να πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νέου πλαισίου εταιρικής σχέσης κατά τους επόμενους μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να βοηθήσει στην ανάπτυξη των χωρών της Δυτικής Αφρικής. Η Σενεγάλη διαδραματίζει κρίσιμο γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή τόσο στο πλαίσιο της εταιρικής μας σχέσης, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με τις σημερινές συναντήσεις επαναβεβαιώσαμε την κοινή μας βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των μεταξύ μας σχέσεων και της συνεργασίας μας στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, επικεντρώνοντας την προσοχή μας στα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Η μετανάστευση αποτελεί κοινή πρόκληση αλλά και ευκαιρία. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας για τη μετανάστευση σε όλες της τις πτυχές. Η κοινή δήλωση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σενεγάλης είναι η απόδειξη. Συγκεκριμένα, στοχεύουμε σε:

  • προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς,
  • παροχή ευκαιριών για επενδύσεις και απασχόληση,
  • συνεργασία για τη νόμιμη μετανάστευση και την κινητικότητα, ιδίως μέσω της προώθησης της κινητικότητας φοιτητών και ερευνητών, αλλά και της ενίσχυσης της προστασίας των προσφύγων και των δικαιωμάτων των μεταναστών,
  • καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και της εμπορίας ανθρώπων,
  • ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σχετικά με την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και την βελτίωση των διαδικασιών επανένταξης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων εταίρων της χώρας για την αναπτυξιακή της πολιτική. Αυτό αντικατοπτρίζεται και μέσα από τη δημιουργία του ταμείου έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για τη σταθερότητα και την καταπολέμηση των βασικών αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης στην Αφρική.

Η συνεργασία μας είναι πολύπλευρη, θέλουμε να προωθήσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή,  να συνεργαστούμε για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της μετανάστευσης, να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, και να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της χώρας και της περιοχής.

Η ΕΕ είναι εταίρος της Σενεγάλης, και η Σενεγάλη είναι εταίρος της ΕΕ.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις