Συνάντηση Επίτροπου Δ. Αβραμόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Α. Τσίπρα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Κατά την διάρκεια της συνάντησης του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ άλλων, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Είναι πράγματι σύμπτωση να βρίσκομαι εδώ σε μια στιγμή που έχουμε θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα. Ξεκινώ από το τελευταίο, αυτό που συντελείται αυτές τις ημέρες στην Ειδομένη είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς ολόκληρη την Ευρώπη. Με ανθρωπιά και ευαισθησία, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να τύχουν φιλοξενίας και υποστήριξης, απαλείφοντας μια εικόνα που πραγματικά, όπως έχει λεχθεί στο παρελθόν, ήταν όνειδος για την Ευρώπη, για τον πολιτισμένο κόσμο. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν και είναι σημαντικό να πεισθούν οι ατυχείς αυτοί άνθρωποι να μεταφερθούν σε φιλικούς χώρους που έχουν ήδη προετοιμαστεί από την ελληνική κυβέρνηση με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να αρχίσει να εξελίσσεται κανονικά η προβλεπόμενη διαδικασία.

Η δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, όπως χαρακτηριστικά έχει ονομαστεί, πρέπει Αλέξη να εφαρμοστεί, να συνεχίσει να εφαρμόζεται. Ήδη τα αποτελέσματα είναι θετικά. Οι ροές έχουν μειωθεί εντυπωσιακά. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες τελευταίες προς ρύθμιση, νομίζω δεν θα υπάρξει δυσκολία να επιτευχθεί η συνεννόηση που απαιτείται. Διαπιστώνω από τις συχνές μου επισκέψεις στην Τουρκία ότι και εκεί υπάρχει καλή θέληση. Τούτη την ώρα λοιπόν είμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο διότι αν δεν συνεχιστεί η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε δυσμενείς εξελίξεις, κάτι που κανένας δεν θέλει.

Πρέπει σταδιακά να αφήσουμε πίσω όλες αυτές τις εικόνες που για πολλά χρόνια ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία και γενικότερα έχουν οδηγήσει τους Έλληνες πολίτες σε μια κατάσταση που δικαιολογημένα, σε ένα μεγάλο βαθμό, τους προβληματίζει και τους ανησυχεί, κυρίως σε ό,τι αφορά στο μέλλον. Νομίζω όμως πως είναι θετικό το αποτέλεσμα του χθεσινού eurogroup, ξέρω ότι δεν ήταν εύκολη η πορεία, αλλά τελικά ξεκινά μια καινούργια περίοδος και ευχόμαστε όλοι να είναι θετική για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά.

Σε ό,τι αφορά την παρατήρηση ότι Έλληνας είναι ο Επίτροπος που διαχειρίζεται αυτές τις πιο σημαντικές υποθέσεις και τα πιο σημαντικά θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης για την Ευρώπη, είχα πει και την άλλη φορά ότι δεν μπορούσα  να φανταστώ 1,5 χρόνο πριν πως αυτό το χαρτοφυλάκιο θα ήταν το ισχυρότερο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, τελικά δεν είναι η οικονομική κρίση που θέτει προβλήματα και ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης αλλά η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Πάντως, πολύ σωστά ελέχθη, ότι πάνω απ’ όλα κρατώ μέσα μου, και το λέω και δημόσια, την Ελλάδα, την πατρίδα μου, γιατί της έλαχε αυτόν τον καιρό να είναι αντιμέτωπη με δυο ισχυρές πιέσεις. Γιατί τόσο το προσφυγικό-μεταναστευτικό όσο και η οικονομική κρίση βαραίνουν τους ώμους πρώτα απ’ όλα της ελληνικής κοινωνίας αλλά και εκείνων που εκλήθησαν να διαχειριστούν αυτήν την υπόθεση. Πάντως θα παραμείνουμε σε αυτήν την ανοικτή γραμμή συνεργασίας γιατί και εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που όλον αυτόν τον καιρό μας προβλημάτισαν και μας ανησύχησαν.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις