Συνέντευξη Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Τηλεόραση της Βουλής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε σήμερα στην Τηλεόραση της Βουλής στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή «Προσφυγική κρίση και Ελλάδα» στη δημοσιογράφο κα Αλεξία Κουλούρη για τις εξελίξεις στην προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία και την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, προαναγγέλλει την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, προκειμένου, όπως αναφέρει, να διασφαλιστεί ο έλεγχος των προσφυγικών ροών, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και η ασφάλεια στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, εξαίρει την πολιτική που ασκεί η χώρα μας στο θέμα της καταγραφής και υποδοχής των προσφύγων, επισημαίνοντας πως έχει εκτιμηθεί τόσο από την Ευρώπη όσο και από διεθνείς οργανισμούς η κινητικότητα και η οργάνωση των υπηρεσιών που επιδεικνύει η χώρα τους τελευταίους μήνες.

Μιλώντας ειδικότερα για την κατάσταση στην Ειδομένη, κάλεσε τους πρόσφυγες να ακούνε τις επίσημες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές και να εμπιστεύονται τις υπηρεσίες και όχι τους διακινητές που τους προτρέπουν να μην μεταφερθούν στους καταυλισμούς με την υπόσχεση πως θα ανοίξουν τα σύνορα.

«Οι διακινητές τους λένε ψέματα, τους κοροϊδεύουν» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ αναφερόμενος στην τακτική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είπε πως δεν είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακολουθεί δική της πολιτική.

«Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και δικαίως ζητά περισσότερη βοήθεια και στήριξη από την Ευρώπη» σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε.–Τουρκίας εκφράζει την ικανοποίησή του καθώς, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ξεκίνησε ήδη η εφαρμογή της με τη μετεγκατάσταση προσφύγων στη Γερμανία.

Ο  Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε και στο αίτημα της Τουρκίας για απελευθέρωση βίζας προς τους Τούρκους υπηκόους που θέλουν να ταξιδέψουν σε χώρες τις Ευρώπης, σημειώνοντας πως η απελευθέρωση της βίζας θα γίνει και για άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γεωργία, και θα είναι για περιορισμένης χρονικής διάρκειας 90 ημερών και θα εφαρμοστεί μόνο εάν πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Μιλώντας για τα θέματα ασφάλειας ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως η προσφυγική κρίση έδωσε τη δυνατότητα αλλαγής του κλίματος στην Ευρώπη ώστε να υπάρχει πλέον καλύτερη  συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, επεσήμανε όμως πως από κάποια κράτη-μέλη δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την υλοποίηση της συμφωνίας στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό κατέδειξε και την αντίφαση που παρατηρείται ανάμεσα στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατατείνουν, όπως είπε, σε αυτό που αποκαλούμε ‘‘περισσότερη Ευρώπη’’ και στις πολιτικές ορισμένων χωρών που δείχνουν την τάση να ξεφύγουν από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να επιστρέψουν στις εθνικές πολιτικές. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε πως είναι «ανησυχητική για τη συνοχή της Ευρώπης η ραγδαία αύξηση των ξενοφοβικών και λαϊκιστικών  κινήσεων».

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις