Συνέντευξη Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Φιλελεύθερος | Συνέντευξη στην Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου, Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Λευκωσία: Κατέχει το χαρτοφυλάκιο με τις δυο πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, μετανάστευσης και ασφάλειας. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, δηλώνει ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει την πολιτική που χαράχθηκε.

Θεωρεί ενθαρρυντικό ότι τις ώρες αυτές υπάρχουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας.

Πιστεύει ότι υπάρχει δρόμος να διανυθεί αλλά τονίζει πως ήλθε η ώρα να γίνουν οι διακηρύξεις πράξεις αφού μόνο έτσι θα είναι σε θέση για ολοκληρωμένη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση που διεξάγεται για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, σε συνδυασμό με την άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, παραδέχεται ότι είναι μια πραγματικότητα και μια μεγάλη πρόκληση και ευθύνη όλων να αλλάξουν το κλίμα αυτό.

Πώς είναι το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Μετανάστευσης αυτόν τον καιρό;

Διανύω μία από τις πιο πολυάσχολες και ενδιαφέρουσες περιόδους της ζωής μου με ένα χαρτοφυλάκιο που έχει να κάνει με τις μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο κόσμος και φυσικά η Ελλάδα.

Αισθάνεστε την πίεση ότι η προσφυγική κρίση βάζει σε κίνδυνο τα ίδια τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Απόλυτα και αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα του μεταναστευτικού ζητήματος. Θέτει υπό αμφισβήτηση ανώτατες ανθρωπιστικές αξίες, που αποτελούν το θεμέλιο, θα έλεγα την ύπαρξη της ΕΕ. Μια ένωση κρατών και πολιτών, η οποία βασίζεται στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αλληλεγγύη, την κατανόηση και τη συνευθύνη.

Η ΕΕ πορεύεται προς αδιέξοδο;

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ούτε όμως και αδιέξοδα. Πιστεύω πως βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει μπροστά ενωμένη, σαν μια πραγματική Ένωση. Διαφορετικά, η Ευρώπη θα οπισθοδρομήσει και θα ανατραπούν τα όσα έχουμε επιτύχει τις τελευταίες δεκαετίες.

Εάν δεν υπάρξει στράτευση όλων, η Ευρώπη δεν πρόκειται να τα καταφέρει;

Η ΕΕ υπάρχει ακριβώς για να προσφέρει λύσεις σε προκλήσεις, που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα. Δεν βλέπω καμία άλλη εναλλακτική λύση από μια ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ζήτημα, όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια αλλά και η κατάσταση της οικονομίας σήμερα, με την κρίση που ζούμε.

Η Τουρκία προβάλλει συνεχώς παράλογες απαιτήσεις, απειλώντας την Ευρώπη. Πώς αντιδρά η ΕΕ;

Η συμφωνία αυτή υπήρξε αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ του Συμβουλίου και της Επιτροπής με την Τουρκία. Η διαπραγμάτευση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων με διαφανείς διαδικασίες, ως συνέχεια της συμφωνίας για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

Πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία, με σεβασμό στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι ανταποκρίνονται στις σημερινές έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε.

Ο βασικός στόχος είναι να δοθεί ένα τέλος στις παράτυπες ροές, καθώς και στα δίκτυα παράνομης διακίνησης, ενώ παράλληλα προσφέρει νόμιμες και ασφαλείς οδούς για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας. Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως όλα τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της Τουρκίας.

Ασφυκτικές πιέσεις δέχτηκε η Λευκωσία για να άρει το βέτο της και να ξεπαγώσουν τα πέντε ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας…

Εννοείται πως η Τουρκία επεδίωξε να πάρει το μέγιστο από αυτή τη διαπραγμάτευση, συμπεριλαμβανομένων και ανταλλαγμάτων για την ενταξιακή της πορεία. Η ΕΕ, όμως, λειτουργεί βάσει κανόνων και αρχών. Η τελική κοινή ανακοίνωση αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι εργασίες για τα προαπαιτούμενα συνεχίζονται με την Τουρκία. Το άνοιγμα, δε, άλλων κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης υπόκειται στις θέσεις των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται με τους ισχύοντες κανόνες.

Στόχος ήταν μια συμφωνία για να καταπολεμήσει τη λαθραία διακίνηση μεταναστών. Έχει επιτευχθεί;

Σήμερα έχουμε συμφωνία. Πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί. Τα κράτη-μέλη πρέπει να στηρίξουν ακόμη περισσότερο τις ελληνικές Αρχές στη διαχείριση των νέων αφίξεων. Θέλω να υπογραμμίσω τον σεβασμό που δείχνουν οι Έλληνες πολίτες στους πρόσφυγες, που διαφεύγουν από πολέμους, κακουχίες και φτώχεια.

Ταυτόχρονα, πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες της μετεγκατάστασης από την Ελλάδα. Τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν τη διαδικασία επανεγκατάστασης των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία. Η αρχή έγινε και συνεχίζουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την πολιτική που χαράξαμε. Είναι ενθαρρυντικό ότι τις ώρες αυτές υπάρχουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας. Ωστόσο, έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Ποιες είναι οι βασικές σας μέριμνες;

Είναι δύσκολο σε ένα τόσο πολύπλοκο και δύσκολο ζήτημα, όπως η μετανάστευση, να ιεραρχούμε τις προτεραιότητες, διότι τα δεδομένα αλλάζουν. Όμως να εμμένουμε, πάνω από όλα, στην υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων. Και αυτό προβλέπει να προχωρήσουμε στην οικονομική στήριξη της Τουρκίας για να πετύχουμε τη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών για τα 3 εκατ. πρόσφυγες εκεί.

Θα πρέπει, επίσης, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της σταθερότητας στη Συρία, με την παροχή ενδιάμεσων λύσεων για το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα που υφίσταται. Η εφαρμογή των παραπάνω πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στο κοινοτικό και διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τηρούν τους κανόνες και με τι κόστος;

Καμία συμφωνία δεν υιοθετείται με τη σκέψη ότι δεν θα εφαρμοστεί από τα συμβαλλόμενα μέρη. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών πρέπει να εφαρμοστεί, διαφορετικά η συμφωνία δεν έχει νόημα. Η συμφωνία μάς δεσμεύει όλους, και πολιτικά, θεσμικά και ηθικά.

Εφικτή και πώς η άμεση εκκένωση της Ειδομένης;

Με τη συνδρομή όλων. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης των κρατών-μελών. Οφείλουμε να παρέχουμε πρόσθετη στήριξη και εμπειρογνώμονες και να προχωρήσουμε γρήγορα σε μετεγκαταστάσεις. Όλα αυτά προϋποθέτουν τον συντονισμό των υπηρεσιών της ελληνικής κυβέρνησης στην περιοχή, αλλά και τη συνδρομή των διεθνών Οργανισμών και των ΜΚΟ.

Ήμουν εκεί πρόσφατα. Η κατάσταση που είδα είναι προσβλητική για τον πολιτισμένο κόσμο. Οι εικόνες συγκλονίζουν… Οι διακινητές είναι αδίστακτοι. Τα θύματά τους, που είναι στο σύνολό τους ευάλωτοι και καταπονημένοι άνθρωποι, μέσα στην απελπισία τους, τους ακούν. Πρέπει όμως οι άνθρωποι αυτοί να εμπιστευτούν τις ευρωπαϊκές και κρατικές Αρχές. Να πάνε στα κέντρα υποδοχής, να εγγραφούν στο σύστημα, έτσι ώστε να μπορούν να μεταφερθούν νόμιμα και με ασφάλεια.

Λειτουργεί η συμφωνία ΝΑΤΟ και Frontex για συνεργασία στο Αιγαίο;

Η αποστολή του ΝΑΤΟ είναι συμπληρωματική και -υποβοηθητική στις επιχειρήσεις της Frontex στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ και η Frontex συνεργάζονται με τις τουρκικές Αρχές στην ανταλλαγή πληροφοριών και την παρακολούθηση των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών. Η συμφωνία αυτή είναι απαραίτητη για τη μείωση των ροών της παράνομης μετανάστευσης και την καταπολέμηση της δράσης των παράνομων διακινητών. Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για τη συνεργασία αυτή.

Πρέπει η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις σοβαρές ελλείψεις στα εξωτερικά της σύνορα. Πού βρίσκεται η πρόταση της Επιτροπής για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή;

Η πρόταση που έχουμε υποβάλει ως Επιτροπή προς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο έχει θετική ανταπόκριση. Είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει. Η προοπτική είναι να εγκριθεί πριν από το καλοκαίρι από τους Θεσμούς και να τεθεί σε λειτουργία άμεσα. Το να έχουμε πραγματικά ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ χωρίς εθνικά σύνορα προϋποθέτει την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στις ακτές της Ελλάδας τη χρονιά που πέρασε. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα, σε τραγικές συνθήκες. Φράκτες υψώνονται και τα σύνορα κλείνουν -όχι μόνο κυριολεκτικά, αλλά και στο μυαλό των πολιτών προσφέροντας γόνιμο έδαφος για να αναπτύσσεται ο λαϊκισμός, η ξενοφοβία και ο εθνικισμός. Αυτή είναι η Ευρώπη που οραματιστήκαμε;

Και βέβαια δεν είναι αυτή η Ευρώπη που οραματιστήκαμε και οι εξελίξεις αυτές με θλίβουν να τις βλέπω. Η συζήτηση που διεξάγεται στις μέρες μας για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, σε συνδυασμό με την άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, είναι μια πραγματικότητα και μια μεγάλη πρόκληση. Είναι ευθύνη όλων μας να αλλάξουμε το κλίμα αυτό.

Αυτή τη στιγμή η Επιτροπή προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. Τα κράτη-μέλη πρέπει και αυτά να δραστηριοποιηθούν εντονότερα για να μην εξελιχθεί η κρίση σε καταστροφή. Ο συντονισμός γίνεται από δική μας πολυπληθή ομάδα, που βρίσκεται στην Ελλάδα στα σημεία αιχμής.

Οι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι όχι μόνο παρεμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, αλλά συνοδεύονται από σημαντικό οικονομικό κόστος;

Βεβαίως. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι η πλήρης επανεισαγωγή των ελέγχων στα σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν θα δημιουργήσει άμεσο κόστος ύψους από 5 έως 18 δισ. ευρώ ετησίως (ή 0,05%-0,13% του ΑΕΠ). Οι δαπάνες αυτές θα επικεντρωθούν σε ορισμένους φορείς και περιφέρειες, αλλά αναπόφευκτα θα επηρεάσουν την οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της.

Συνολικά, βέβαια, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το πραγματικό κόστος από τη μη εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, γιατί είναι ένα μοναδικό επίτευγμα, η απώλεια του οποίου δεν έχει μόνο οικονομικές ή χρηματικές συνέπειες, αλλά και αρνητικό αντίκτυπο στην πολιτική και κοινωνική συνοχή μας, ως Ένωση.

Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες;

Την εφαρμογή των σημαντικών αποφάσεων που έχουμε λάβει: μετεγκαταστάσεις, επανεγκαταστάσεις, επιστροφές και τήρηση της συμφωνίας με την Τουρκία. Ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε σε πράξεις τα λόγια. Μόνο έτσι θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε ολοκληρωμένα την πολυπλοκότητα της προσφυγικής κρίσης.

Απέτυχε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την κρίση στην πηγή της, στις χώρες που δημιουργούν τους πρόσφυγες;

Η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της προσφυγικής κρίσης παραμένει ο απώτερος στόχος μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει κατά κύριο λόγο να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης για την επίτευξη της σταθερότητας στη Συρία. Αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί και υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία και στους Σύρους πρόσφυγες, που βρίσκονται σε γειτονικές της χώρες. Η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης είναι απαραίτητη για τη συνολική αντιμετώπιση των προκλήσεων της προσφυγικής κρίσης.

Κινδυνεύει και με τι επιπτώσεις το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η Ζώνη Σένγκεν;

Είναι σαφές ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων. Το ανέφερα και πριν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα εργαλεία που ήδη διαθέτουμε.

Η Σένγκεν όμως είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δεν πρέπει ποτέ να τεθεί σε κίνδυνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε παρουσιάσει έναν χάρτη πορείας για την «Επιστροφή στη Σένγκεν», όπου προσδιορίζουμε τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να επανέλθουμε στην κανονικότητα και την ομαλότητα στην ζώνη Σένγκεν.

Είναι σαφές, ότι διανύουμε μια έκτακτη κατάσταση και τα μέτρα είναι έκτακτα και προσωρινά. Πρέπει να επιστρέψουμε σε μια ζώνη Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, το συντομότερο δυνατόν.

Εφικτός ο στόχος μέχρι το τέλος του έτους να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν;

Εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτή ήταν η απόφαση και δέσμευση των κρατών-μελών στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 11ης Μαρτίου.

Η ΕΕ προσπαθεί να αποκτήσει μια κοινή πολιτική για τους πρόσφυγες και το άσυλο από το 1997. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να μην έχει το θάρρος να λύσει το πρόβλημα…

Το σύστημα του Δουβλίνου σχεδιάστηκε σε μια άλλη εποχή και κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Τότε οι μεταναστευτικές ροές ήταν σημαντικά μικρότερες. Τα πράγματα άλλαξαν. Είναι σαφές ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν είναι βιώσιμο.

Πρέπει να το αλλάξουμε και να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη κατανομή ευθυνών με βάση την εκπεφρασμένη αρχή της αλληλεγγύης. Την εβδομάδα αυτή παρουσιάσαμε τις ιδέες μας και τις προτάσεις μας.

Πώς ζήσατε τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες;

Ήμουν στο δρόμο για την Επιτροπή, όταν όλα άρχισαν να συμβαίνουν. Άφησα το αυτοκίνητό μου και πήγα στην Επιτροπή με τα πόδια. Ένιωσα το πάγωμα της ζωής της πόλης. Μόλις έφτασα στο γραφείο μου, ξεκίνησα μια σειρά επαφών με τους Ευρωπαίους υπουργούς Εσωτερικών. Όλοι μιλούσαμε σ’  ένα πνεύμα αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης. Κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών πρότεινα να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, το συντομότερο δυνατόν. Και η Προεδρία αλλά και τα κράτη-μέλη ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία μου, με την έκτακτη σύγκλησή του δυο μέρες μετά, όπου και πήραμε σημαντικές αποφάσεις για την περαιτέρω συνεργασία μας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Tι μπορεί να σημαίνουν για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα;

Δοκιμάζουν τις αξίες και μας θέτουν προ μεγάλων ευθυνών για την ασφάλεια των πολιτών, που και αυτή είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματά μας. Και δείχνουν τον δρόμο της αποφασιστικότητας, της ενότητας και της βαθιάς παγκόσμιας  συνεργασίας, που θα στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στα κράτη, αλλά και προς τους διεθνείς θεσμούς.

Το φαινόμενο αυτό υπερβαίνει την Ευρώπη και αγγίζει ολόκληρο τον κόσμο. Και αυτό ακριβώς το θέμα της παγκόσμιας ασφάλειας είναι το αντικείμενο της Διάσκεψης του ΟΗΕ, στη Γενεύη.

Το ζήτημα της ασφάλειας αποτελεί πλέον τον πιο δύσκολο στόχο για την ΕΕ;

Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις ταυτόχρονα. Δύο, πιο σημαντικές από αυτές, εμπίπτουν στο χαρτοφυλάκιό μου: Η μετανάστευση και η ασφάλεια. Ενώ μπορεί να διασταυρώνονται στο χρόνο, δεν πρέπει να συγχέουμε τα χαρακτηριστικά τους.

Οι πρόσφυγες που φτάνουν στις ακτές μας, φεύγουν ακριβώς για τους ίδιους λόγους. Αυτό που η προσφυγική κρίση και η πρόκληση της τρομοκρατίας έχουν κοινό, είναι ότι και τα δύο ενεργούν πέρα από τα εθνικά σύνορα. Είναι διεθνούς εμβέλειας. Αυτό σημαίνει ότι και στις δύο περιπτώσεις μια εθνική λύση ή προσέγγιση δεν αρκεί από μόνη της. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή απάντηση, σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς μας στρατηγικούς εταίρους.

Πώς επιτυγχάνεται η ασφάλεια και η συνεργασία των κρατών-μελών στα θέματα των μυστικών υπηρεσιών και της ανταλλαγής πληροφοριών;

Η αποτελεσματικότερη ανταλλαγή πληροφοριών είναι ακριβώς η κατεύθυνση προς την οποία εργαζόμαστε, με βάση την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια, που παρουσιάσαμε ήδη τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Συστήσαμε ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιτρομοκρατικής Δράσης στη Europol, για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών. Επιπλέον, βρισκόμαστε κοντά στην υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού συστήματος δεδομένων για τα ονόματα επιβατών («European Passenger Name Record»), πολύ σημαντικό για την ασφάλεια. Ελπίζω ότι τα κράτη-μέλη θα το εφαρμόσουν άμεσα.

Υπάρχει επίσης, το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, όπου τα κράτη-μέλη μπορούν να ελέγχουν στοιχεία, και να ταυτοποιούν ιδιαίτερες απειλές, μέσα από συγκρίσεις σε βάσεις δεδομένων. Η ύπαρξη και μόνο όμως αυτών των εργαλείων δεν είναι αρκετή: τα κράτη-μέλη πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν όλα, με συνέπεια και πληρότητα.

Πού πάει η Ευρώπη στους δύσκολους αυτούς καιρούς;

Η Ευρώπη έχει περάσει πολλές δύσκολες στιγμές στο παρελθόν. Παραμένουμε ανθεκτικοί σε μια ισχυρή Ένωση, και είμαι βέβαιος ότι θα αντιμετωπίσουμε και τις νέες προκλήσεις. Ο μόνος δρόμος είναι  μπροστά. Να μην γυρνάμε πίσω σε νοοτροπίες και συμπεριφορές  του παρελθόντος, όπως οι εθνικιστικές αντιλήψεις και οι αντιπαλότητες.

Ποια είναι τα δικά σας όνειρα για την Ευρώπη;

Πάνω από όλα, να αναβιώσει το όνειρο της Ευρώπης και να ολοκληρωθεί η πολιτική της ενοποίηση. Ανήκω στην γενιά εκείνων που νιώθουν Ευρωπαίοι. Μεγαλώσαμε με τις αξίες της και βιώνουμε τα θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Σήμερα ωστόσο, και μπροστά στις νέες προκλήσεις, έχουμε χρέος  να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της Ευρώπης. Σε μια εποχή, όπου πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι υπερεθνικές, μόνο η συλλογική δράση, μας δίνει προοπτική.

Θέλω να δω την Ευρώπη να βγαίνει από αυτή την κρίση πιο δυνατή και πιο ενωμένη, παραμένοντας πιστή στις αξίες και τις αρχές της. Αυτές, της αλληλεγγύης, της ευθύνης, της ελευθερίας του λόγου και της θρησκείας, μακριά και πέρα από διχαστικά μηνύματα διακρίσεων και αποκλεισμών.

Πώς βλέπετε την πορεία και το ρόλο της Κύπρου σήμερα;

Όσο μικρή είναι η Κύπρος σε έκταση, τόσο σημαντική χώρα είναι στην Ευρώπη και στον κόσμο. Η γεωστρατηγική της θέση την κατατάσσει στις χώρες-«κλειδιά» για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας.

Γι’ αυτό πρέπει, το ταχύτερο δυνατόν, το Κυπριακό να λυθεί, με βάση το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο. Τότε θα αντιληφθούν όλοι την πραγματική δυναμική της παρουσία στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Η δημιουργικότητα και το δαιμόνιο του Κύπριου είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη η συμμετοχή της είναι άκρως εποικοδομητική, όπως και η εκπροσώπησή της στην Επιτροπή. Με τον φίλο μου Χρήστο Στυλιανίδη, έχουμε άμεση συνεργασία. Εξάλλου, οι αρμοδιότητές μας εφάπτονται και αλληλοσυμπληρώνονται, στο βαθμό που η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κομμάτι της προσφυγικής κρίσης.

Την Πέμπτη η Κύπρος βγήκε από την «αυστηρή εποπτεία» του οικονομικού προγράμματος και μπαίνει στην «τακτική εποπτεία συντονισμού» των οικονομικών πολιτικών των 28. Στις 31 Μαρτίου το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο ολοκληρώθηκε επιτυχώς μετά από τρία χρόνια. Μετά την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από την Κύπρο, η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει, η ανάπτυξη επιταχύνεται, το τραπεζικό σύστημα έχει περαιτέρω επουλωθεί και οι δημοσιονομικές προοπτικές έχουν σημαντικά βελτιωθεί.

Η Κύπρος θα συνεχίσει να επωφελείται από την Υπηρεσία Υποστήριξης. Αξίζει έπαινος στην κυβέρνηση, στα πολιτικά κόμματα και στον κυπριακό λαό.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις