Συνέντευξη Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου με τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή στην εφημερίδα «Real News»

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Επίτροπε, Στην παρέμβασή σας στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας αφήσατε να εννοηθεί ότι είναι μεγάλη ευθύνη των κρατών-μελών για την απροθυμία εφαρμογής των αποφάσεων της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης. Σε τι συνίσταται αυτή η ευθύνη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι αποφάσεις αυτές είναι υποχρεωτικές για τα κράτη-μέλη. Ωστόσο, το σημαντικότερο έχει να κάνει με το έλλειμμα υπευθυνότητας και αλληλεγγύης. Οι αρχές αυτές είναι θεμελιώδεις για την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης. Και η διαχείριση του προσφυγικού, θέτει σε δοκιμασία την ισχύ τους αλλά και τη βούληση κάποιων κρατών να σκέπτονται και να ενεργούν ευρωπαϊκά. Δυστυχώς, όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός, που παρασύρει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας σε μία στάση αμφισβήτησης των αρχών της Ευρώπης.

Υπό αυτήν την έννοια, ναι, υπάρχει έντονη ανησυχία και σε ένα βαθμό κίνδυνος. Και οι ευθύνες των ηγεσιών αλλά και των πολιτικών συστημάτων είναι μεγάλες και εκθέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είπατε σε ένα σημείο της ομιλίας σας ότι η Ελλάδα ορθά κινείται τους τελευταίους μήνες. Άργησε μήπως?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ρεύμα των προσφύγων ήταν της τάξεως του 1.000.000 μόνο το 2015. Όπως έχω τονίσει καμία χώρα δε μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια πρόκληση μόνη της. Βέβαια, διαφορετική θα ήταν η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών  εάν η Ελλάδα έγκαιρα είχε θέσει σε λειτουργία τα hotspots και τα κέντρα φιλοξενίας και είχε ενεργοποιήσει νωρίτερα τις υπάρχουσες δομές πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης κρίσεων.

Mε τέτοιο αριθμό όμως αφίξεων είναι σαφές ότι η Ελλάδα ή όποια άλλη χώρα στη θέση της, χρειάζεται ευρωπαϊκή συνδρομή.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι ορθά εγκατέστησε, έστω και με καθυστέρηση, τους μηχανισμούς καταγραφής και υποδοχής που πλέον λειτουργούν στα ελληνικά νησιά με ανθρώπινο δυναμικό προερχόμενο και από τους Ευρωπαικούς Οργανισμούς και τα Κράτη Μέλη . Σε συνδυασμό με την αισθητή  μείωση των ροών από την Τουρκία, βάσει της συμφωνίας που, εφ’οσον τηρηθούν οι όροι της, θα είναι επωφελής,  θα εξομαλυνθεί η κατάσταση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια η εκτίμησή σας για το μέλλον;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όσο υπάρχει αστάθεια στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική οι ροές θα συνεχίζονται προς την Ευρώπη μέσω Ιταλίας και Ελλάδος αλλά και εκτροπές θα σημειώνονται προς άλλες κατευθύνσεις από την ώρα που είναι κλειστά πλέον τα σύνορα μέσω του βαλκανικού διαδρόμου.

Γι΄ αυτό η πολιτική που έχουμε εισηγηθεί πρέπει να εφαρμοσθεί για να τύχει πιο αποτελεσματικής διαχείρισης το όλο θέμα και να αποτραπούν εικόνες σαν και αυτές που ζήσαμε πέρυσι στα ελληνικά νησιά, οι θάνατοι στη Μεσόγειο και βέβαια να καταπολεμηθούν τα δίκτυα των διακινητών.

Η ευρωπαϊκή πολιτική καλύπτει όλες τις πτυχές, είναι ολιστική και μετά την επικείμενη αναθεώρηση του Δουβλίνου είναι βέβαιο ότι θα καταστεί και πιο δίκαιη στην κατανομή των ευθυνών σε ολόκληρη την Ευρώπη

ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρακολουθείτε τα θέματα από την Ευρώπη Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το επίσης μεγάλο θέμα της οικονομικής κρίσης και της συμφωνίας με τους δανειστές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ειναι εύλογο να τα παρακολουθώ απο κοντά και όπου ειναι αυτο δυνατον να συμβάλλω στο να βρεθεί λυση.

Ωστοσο, η τελευταία εξέλιξη στη διαπραγμάτευση, προκαλεί νέο πεδίο αγωνίας για το κρίσιμο θέμα της εκταμίευσης και της αναδιάρθρωσης του χρέους, από το οποίο εξαρτάται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης.

Η Ελλαδα βρίσκεται σε αναμονή, ενώ μπαίνουμε στο δεύτερο τετράμηνο του έτους, με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κινδυνεύει να πάρει χαρακτηριστικά αδιεξόδου και το σημαντικό ερώτημα που τίθεται, εν προκειμένω, είναι, αν κάποιοι επιζητούν το αδιέξοδο, κάτι που προβληματίζει πολύ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό είναι ανησυχητικό για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ Έιστε αισιοδοξος?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Από την φύση μου ναι. Αλλά δεν αρκεί αυτό.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις