Συνέντευξη Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο CNN με τον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Επίθεση στον λαϊκισμό ο οποίος επιδιώκει την κατάρρευση της ΕΕ, εξαπέλυσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από τις ΗΠΑ. Μιλώντας στο CNN και τον Ρίτσαρντ Κουέστ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε, σε ερώτηση σχετικά με το δημοψήφισμα στην Ιταλία, πως το αποτέλεσμα δεν είναι ένα «όχι» προς την Ευρώπη, αλλά έχει να κάνει με εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

«Το πρόβλημα  με αυτά τα δημοψηφίσματα που έχουν γίνει της μόδας στην Ευρώπη είναι ότι τροφοδοτούν τον λαϊκισμό. Δυστυχώς, ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός κερδίζουν έδαφος, και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα» είπε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως η πραγματική απειλή δεν έρχεται από την αντίδραση των πολιτών, αλλά από εκείνους που εκμεταλλεύονται τα δημοψηφίσματα για να προωθούν τις αντι-ευρωπαϊκές τους ιδέες. «Ως Ευρωπαίος, δεν μπορώ να φανταστώ ότι γενιά μου θα έχει την ευθύνη μελλοντικά για την καταστροφή της Ευρώπης» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Επίσης, τόνισε ότι η ΕΕ δεν σκοπεύει να μείνει αδρανής μπροστά σε αυτή την κατάσταση, καθώς, όπως είπε, με δεδομένες όλες αυτές τις εξελίξεις το Ευρωπαϊκό εγχείρημα αμφισβητείται και βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, και αποτελεί βασική μας προτεραιότητα, πως θα διαφυλάξουμε και θα στηρίξουμε την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ από την πρώτη στιγμή είπε ότι αυτή η Επιτροπή είναι μια πολιτική Επιτροπή, έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος. Όπως είπε, το επόμενο βήμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι  να ευαισθητοποιήσουμε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για τους κινδύνους κατάρρευσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Ανήκουμε σε μια γενιά που απολαμβάνει την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα τα τελευταία 60 χρόνια. Αυτά τα «δώρα» μας δόθηκαν από την ιστορία και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό να τα διατηρήσουμε και να τα ενισχύσουμε στο μέλλον. Δεν πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως αντιδρά η ΕΕ στην άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε πως η Ευρώπη βασίζεται σε ένα σύστημα αρχών και αξιών. Παράλληλα υπογράμμισε ότι κάποιες ηγεσίες μεταθέτουν μέσω δημοψηφισμάτων το βάρος της απόφασης για σημαντικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό ή η ασφάλεια, στις πλάτες των πολιτών, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται τις αποφάσεις τους και δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις