Συνέντευξη Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV

Δεν υπάρχουν σχόλια

Συνέντευξη στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV παραχώρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Κίνας στους τομείς της κινητικότητας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας, αλλά και ευρύτερα στις σχέσεις μεταξύ των λαών

Δημοσιογράφος – Αρχικά κύριε Επίτροπε θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε σήμερα εδώ μαζί μας. Όπως γνωρίζουμε, εχθές συναντηθήκατε με τον Σύμβουλο του Κράτους και Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας GuoShengkun. Ποιο ήταν το κύριο θέμα της συζήτησής σας;

ΔΑ – Ήταν μια φιλική και εγκάρδια συζήτηση. Καλύψαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, αλλά εστιάσαμε κυρίως στη συμφωνία για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων. Εργαζόμαστε πολύ στενά με την Κίνα, σε όλα τα επίπεδα. Η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ. Η ΕΕ και η Κίνα μπορούν να κάνουν περισσότερα στο μέλλον για την αντιμετώπιση πολλών προκλήσεων, όπως η ασφάλεια και η μετανάστευση.

Δημοσιογράφος – Μιλώντας για τη μετανάστευση, και σε ό,τι αφορά τις λέμβους που χρησιμοποιούνται από τα δίκτυα των διακινητών στη Μεσόγειο, κατασκευάζονται στην Κίνα και εξάγονται στις χώρες της Ασίας πριν χρησιμοποιηθούν από τους διακινητές, πιστεύετε ότι είναι ένα από τα βασικά αίτια της μεταναστευτικής κρίσης;

ΔΑ – Δεν είναι από τα βασικά αίτια της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά διευκολύνει τη δράση των εγκληματικών δικτύων. Πρέπει να συνεργαστούμε για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση  όλων αυτών των εγκληματικών δικτύων. Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι λέμβοι αυτές κατασκευάζονται στην Κίνα. Γι ‘αυτό ζητήσαμε την υποστήριξη και την παρέμβαση των κινεζικών αρχών. Έχει μεγάλη σημασία για εμάς και για τημάχη που δίνουμε κατά των δικτύων διακινητών. Εκμεταλλεύονται ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση, κερδίζουν χρήματα από αυτούς και είναι πολύ καλά οργανωμένοι. Πρόσφατα, χάρη στις πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει στην Ευρώπη, καταφέραμε να εντοπίσουμε δίκτυα διακινητών και στόχος μας είναι να κάνουμε πολλά περισσότερα στο μέλλον.

Δημοσιογράφος – Αναφερθήκατε, στη συνάντηση σας με τον κ. Guo, στην υποδοχή προσφύγων από την Κίνα;

ΔΑ – Δεν συζητήθηκε το ζήτημα αυτό, ωστόσο η επανεγκατάσταση προσφύγων αποτελεί παγκόσμια ευθύνη. Η Ευρώπη, η Αμερική και πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο ανοίγουν την πόρτα τους για να υποδεχθούν πρόσφυγες.

Δημοσιογράφος –  Έχετε πει στο παρελθόν, ότι η μετανάστευση και η κινητικότητα είναι τα δύο βασικά στοιχεία αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ανάπτυξης των σχέσεων ΕΕ-Κίνας. Αλλά προς το παρόν ορισμένοι ταξιδιώτες αποθαρρύνονται από τις σημαντικές δυσκολίες στην υποβολή αίτησης για θεώρηση εισόδου στην Ευρώπη. Ποιες είναι οι ενέργειες της Επιτροπής, για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των κινέζων τουριστών;

ΔΑ – Αυτός είναι ένας από τους λόγους της επίσκεψής μου στην Κίνα. Να διευκολύνουμε τους Κινέζους ταξιδιώτες που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Προς το παρόν υφίστανται διαδικαστικά εμπόδια. Χθες κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχαμε με τον Υπουργό αναφερθήκαμε στη δημιουργία περισσοτέρων κέντρων θεωρήσεων σε πόλεις της Κίνας, και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πάνω στο ζήτημα αυτό. Επίσης, θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2019, ένα πρόγραμμα ανάλογο με το αμερικανικό ESTA, το οποίο ονομάζεται ETIAS. Έτσι, θα είναι πολύ πιο εύκολο για τους πολίτες της Κίνας να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Αυτό θα τονώσει τον τουρισμό, θα ενισχύσει το εμπόριο,και το σημαντικότερο, θα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο λαών.Υπήρξα ανέκαθεν από τους καλύτερους φίλους της Κίνας. Είχα στενή συνεργασία τόσο με τους κινέζους ομολόγους μου, ως Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, όσο και με τις δημοτικές αρχές του Πεκίνου, ως Δήμαρχος Αθηναίων. Οι Κινέζοι είναι ένας λαός που επιθυμεί πραγματικά να ανακαλύψει την Ευρώπη. Η πόρτα μας πρέπει να είναι ανοικτή. Αγαπάμε τη χώρα και τον λαό της Κίνας, και θέλουμε όλο και περισσότεροι πολίτες της Κίνας να επισκέπτονται την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, πρέπει και οι Ευρωπαίοι να ανακαλύψουν την Κίνα. Προς το παρόν, ο αριθμός των Κινέζων που επισκέπτονται την Ευρώπη, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Κίνας, είναι πολύ χαμηλός. Εργαζόμαστε πάνω στο ζήτημα αυτό και πολύ σύντομα θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα διευκόλυνσης θεωρήσεων.

Δημοσιογράφος – Σίγουρα η άφιξη τουριστών από την Κίνα είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη, και αυτό ισχύει αμφίδρομα και για την Κίνα, αλλά την ίδια στιγμή κάποιοι τουρίστες με τους οποίους έχω συνομιλήσει εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για τα ταξίδια τους στην Ευρώπη εξαιτίας των συνθηκών ασφάλειας που επικρατούν λόγω της αύξησης της τρομοκρατίας αλλά και της μεταναστευτικής κρίσης. Τι θα τους απαντούσατε πάνω σε αυτό?

ΔΑ – Ως Ευρωπαίος Επίτροπος είμαι υπεύθυνος και για τα θέματα ασφάλειας. Εργαζόμαστε εντατικά για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ όλων των Κρατών Μελών και να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα ώστε να παρέχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια στους πολίτες μας. Υπήρξαν κάποιατραγικά γεγονότα που συγκλόνισαν την Ευρώπη. Σήμερα χάρη στην ισχυρή συνεργασία όλων, τη χρήση νέων μεθόδων και νέων συστημάτων, έχουμε ενισχύσει την ασφάλεια για όλους τους πολίτες μας, αλλά και για τους επισκέπτες μας από το εξωτερικό. Η Ευρώπη παραμένει ασφαλής προορισμός. Επειδή αναφερθήκατε στα ζητήματα ασφαλείας, θα ήθελα να τονίσω ότι όταν μιλάμε για τρομοκρατία, μιλάμε, και σε αυτή την περίπτωση, για ένα παγκόσμιο ζήτημα. Συνεπώς, οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Ρωσία, πρέπει να συνεργαστούν με πνεύμα εμπιστοσύνης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία δεν απειλεί μόνο την Ευρώπη, απειλεί ολόκληρο τον κόσμο. Επομένως, σήμερα είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι, και πάνω σε αυτό το θέμα συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τις κινεζικές αρχές. Το ίδιο ισχύει και για τη μετανάστευση. Όπως γνωρίζετε πέρυσι, κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, οι ηγέτες όλου του κόσμου αποφάσισαν να αναλάβουν συντονισμένη δράση για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα. Η εποχή μας θα χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος ως την εποχή της κινητικότητας. Πρέπει λοιπόν να προσφέρουμε προστασία σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτό αποτελεί ηθικό και πολιτικό μας καθήκον. Από την άλλη όμως είναι σημαντικό να θεσπίσουμε κανόνες και για τη νόμιμη μετανάστευση.

Δημοσιογράφος – Σας ευχαριστώ πολύ για σήμερα, κύριε Επίτροπε.

Αυτή είναι η 15 επίσκεψή μου στην Κίνα. Πρώτη φορά ήρθα πριν πολλά χρόνια εδώ, ως δήμαρχος της Αθήνας, μετά ως Υπουργός Τουρισμού, ως Υπουργός Εξωτερικών, και τώρα με την ιδιότητά μου ως Ευρωπαίος Επίτροπος. Είμαι ένας από τους υποστηρικτές της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ. Και το γεγονός ότι έχω αυτή την εμπειρία στον τουρισμό, με βοηθάει πολύ να καταλάβω πώς αισθάνονται οι Κινέζοι όταν αντιμετωπίζουν τόσα διαδικαστικά εμπόδια για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Όσοι περισσότερο επικοινωνούν οι λαοί μεταξύ τους τόσο πιο κοντά έρχονται. Αυτό συμβάλλει όχι μόνο στην ενίσχυση της συνεργασίας, αλλά και στην καλύτερη κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό. Και αυτή είναι μια από τις κύριες απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε στο πρόβλημα της ασφάλειας, που δυστυχώς τώρα μας απειλεί σε παγκόσμια κλίμακα. Έτσι, διευκολύνοντας την ανθρώπινη κινητικότητα ενισχύουμε τη διεθνή συνεργασία και την καλύτερη κατανόηση.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις