Συνέντευξη Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην εφημερίδα «Real News»

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΕΡΩΤΗΣΗ: Συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το προσφυγικό, μπορεί ακόμα και να αποσυνθέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο και πολλές φορές έχω επισημάνει, είτε τον κίνδυνο να αποτελέσει τον καταλύτη για την αποσύνθεση της Ευρώπης, ή το ακριβώς αντίθετο, να συμβάλει δηλαδή στην ενδυνάμωσή της.

Εξαρτάται, από το εάν τα κράτη-μέλη θα επιδείξουν υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Δοκιμάζει δηλαδή την βούληση και την ικανότητά τους να εφαρμόσουν την Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική και Προσφυγική Πολιτική, την οποία και έχουν εγκρίνει.

Η Schengen βρίσκεται σε κίνδυνο. Να μην λησμονούμε ότι είναι ίσως το πιο απτό επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει οφείλουμε να το προστατεύσουμε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ προσωπικά, είμαστε ολοκληρωτικά αφοσιωμένοι στη διαφύλαξη της Schengen, με την ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών μας συνόρων και την συνεπή εφαρμογή των όσων η συμφωνία αυτή προβλέπει.

Και αυτό είναι που μας οδήγησε στην πρόταση για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, την οποία ευελπιστώ ότι τα κράτη μέλη θα εγκρίνουν σύντομα.

Σίγουρα βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Είτε προχωράμε μπροστά ως Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε δεν κάνουμε τίποτα εκθέτοντας, όχι μόνο την Schengen αλλά και το ίδιο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε μεγάλους κινδύνους.

Η κρίση αυτή είναι ένα τεστ για την Ευρώπη, τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, το Ευρωπαϊκό σύστημα αξιών, τα κράτη-μέλη αλλά και τους ίδιους τους πολίτες της.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εάν δεν αντιμετωπισθούν τα αίτια που το δημιουργούν, πρωτίστως οι πόλεμοι στη Συρία και στη γύρω περιοχή; Και τι πρέπει να γίνει σε αυτή την κατεύθυνση κ. Επίτροπε;

Η γεωπολιτική διάσταση του προσφυγικού είναι αυτονόητη. Θα έλεγα είναι η βασική αιτία και η πηγή του προβλήματος.

Αναμφίβολα, η αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, οι εμφύλιοι πόλεμοι, η τρομοκρατία και οι διώξεις, όσο συνεχίζονται, θα αυξάνουν και τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Γι’ αυτό το λόγο,  έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από διεθνείς οργανισμούς, από τον ΟΗΕ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε σταδιακά να επανέλθει στην περιοχή η σταθερότητα.

Η Ευρώπη οφείλει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, εφαρμόζοντας πολιτικές, ώστε να σώζονται ζωές, να προστατεύονται τα ευρωπαϊκά σύνορα, να αρχίσει να υλοποιείται η επανεγκατάσταση και να δημιουργηθούν συνθήκες ενσωμάτωσης. Παράλληλα, με τον διαχωρισμό προσφύγων από παράτυπους μετανάστες, να επιταχυνθούν οι επιστροφές εκείνων που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.

Για να γίνουν όλα αυτά, που έχουν καθυστερήσει, πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν τα hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Υπάρχουν δεσμεύσεις ότι μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων από τώρα θα είναι έτοιμα. Αυτό είναι επιβεβλημένο να γίνει. Εάν δεν γίνει, τότε φοβούμαι ότι θα υπάρξουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν θα έπρεπε ωστόσο αυτά να έχουν γίνει νωρίτερα;

Φυσικά. Εάν εξαρχής είχαν στηθεί οι μηχανισμοί υποδοχής, συνάμα δε και οι διαδικασίες ταυτοποίησης, δακτυλοσκόπησης και καταγραφής, που θα έδιναν τα απαραίτητα στοιχεία στην Eurodac, ο μηχανισμός θα είχε αρχίσει να λειτουργεί νωρίτερα.  Αυτό δεν έγινε.

Εδώ όμως και τρεις μήνες η Ελλάδα κινείται με γρηγορότερους ρυθμούς, γι’ αυτό και προηγουμένως είπα ότι η τελική προθεσμία είναι στα μέσα του επόμενου μήνα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τυχόν αναστολή της Συνθήκης Σέγκεν τι θα σηματοδοτεί κ. Επίτροπε; Και συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή ιδέα οι κυβερνήσεις που κλείνουν τα σύνορα ή αναστέλλουν τη Συνθήκη Σέγκεν; 

Το είπα και στην αρχή. Αναστολή της Συνθήκης Schengen  θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της Ευρώπης όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Πέραν αυτού, θα έχει και δραματικές επιπτώσεις και στον τομέα της οικονομίας. Ήδη, έχουν καταγραφεί ζημίες  από την προσωρινή επανεισαγωγή συνοριακών ελέγχων στην Κεντρική Ευρώπη.

Ήδη, η ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα, ο τομέας των μεταφορών, έχουν αρχίσει να αισθάνονται την απειλή από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ξεκάθαρη θέση και εξαντλεί κάθε προσπάθεια για να αποτραπούν οι τριβές ανάμεσα σε χώρες μέλη της Ένωσης, και να αποτραπεί η μετακύληση του προβλήματος μέσα από τον περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης, που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει στην κατάργηση του Schengen. Παράλληλα, η πολιτική αυτή αποβλέπει στο να πάψει η Μεσόγειος να είναι ο υγρός τάφος απελπισμένων ανθρώπων.

Και βέβαια, να καταπολεμηθεί το κύκλωμα των διακινητών που τους εκμεταλλεύεται.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε άνοδο των εθνικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη. Σας ανησυχεί;

Η αύξηση των εθνικιστικών, ευρωφοβικών, ξενοφοβικών και εξτρεμιστικών δυνάμεων απειλεί και υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ναι, με ανησυχεί όπως πρέπει να ανησυχεί και όλους τους Ευρωπαίους πολίτες αλλά και τα ίδια τα κράτη μέλη.

Δεν θα επιτρέψουμε η Ευρώπη να γυρίσει πίσω στην προπολεμική εποχή, τότε που εθνικιστικοί ανταγωνισμοί οδήγησαν στη μεγάλη καταστροφή.

Ήδη, έχει προκληθεί ζημιά από την στιγμή που αρκετές κυβερνήσεις ενεργούν κάτω από την πίεση της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας, όπως αυτή επιβάλλεται από ακραίους κύκλους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και τι πρέπει να γίνει θεσμικά στην Ένωση, κατά τη γνώμη σας, κ. Αβραμόπουλε, προκειμένου να αποκτήσει εκ νέου προωθητική δύναμη η ευρωπαϊκή ιδέα;

Παράλληλα με την διαχείριση της προσφυγικής και οικονομικής κρίσης, εκτιμώ ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί προς τα εμπρός.

Να συνεχιστεί η πορεία της πολιτικής ολοκλήρωσης  της Ευρώπης.

Ήδη, η Ευρώπη, τα τελευταία εξήντα χρόνια, έχει κάνει θεαματικά βήματα μπροστά και είναι σήμερα το πιο ανεπτυγμένο και σταθερό σημείο  του πλανήτη.

Εκτιμώ ότι οι κρίσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη, μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για περισσότερη Ευρώπη.

Το να αφεθεί η ΕΕ να γυρίσει πίσω στο χθες, του οποίου οι δραματικές αναμνήσεις είναι ακόμα νωπές θα είναι ιστορικό λάθος, που δεν θα μας συγχωρέσουν ποτέ οι επόμενες γενεές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, όπως την προτείνει η Κομισιόν, θα μπορεί να παρεμβαίνει ακόμα και ανεξάρτητα από τα κράτη μέλη; Και το ρωτώ αυτό, γιατί η Τουρκία συνεχίζει διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας;

Το να εγγυάται η Ευρώπη τα σύνορά της και συνακόλουθα τα σύνορα των χωρών μελών της, μόνο θετικό είναι.

Στην Ευρώπη ισχύουν ασφαλιστικές δικλίδες που κατοχυρώνουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία των κρατών-μελών της.

Μην υπεραπλουστεύουμε τα πράγματα.

Η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή θα δραστηριοποιείται από κοινού με τις Εθνικές Αρχές. Μονομερείς πρωτοβουλίες δεν έχουν θέση στην λογική της πολιτικής μας και δεν αμφισβητείται η εθνική κυριαρχία.

Η Ευρώπη είναι ασφάλεια, είναι καταφύγιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ως προς την κατανομή προσφύγων, κάθε χώρα ανάλογα με τις δυνατότητές της;

Έχουν υιοθετηθεί κριτήρια για την κατανομή των προσφύγων και όλες οι χώρες έχουν συμφωνήσει στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος.

Η κατανομή να γίνεται με βάση τις πραγματικές δυνατότητες και τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα.

Ωστόσο, δεν κρύβω την απογοήτευσή μου που αυτό το πρόγραμμα δεν προχωράει με γρήγορους ρυθμούς.

Γι’ αυτό επεσήμανα στο ξεκίνημα της κουβέντας μας την ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα οι χώροι προσωρινής υποδοχής και καταγραφής, ώστε οι μετανάστες να μη μετακινούνται ανεξέλεγκτα προς άλλες χώρες.

Πρέπει όμως να υπογραμμίσω ότι η κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη είναι εφικτή. Όπως επίσης να σημειώσω, για μία ακόμη φορά, ότι είναι διαφορετική η θέση αυτών που χρήζουν διεθνούς προστασίας και θα την έχουν, και άλλο οι παράτυποι μετανάστες που πρέπει με γρήγορους ρυθμούς να επιστρέφουν στις χώρες τους. Και εκεί ακριβώς είναι που παρατηρούμε επίσης ελλείψεις και δυσκολίες, δηλαδή στην   επιστροφή όσων βρίσκονται παράτυπα στην Ευρώπη.

Ήδη έχουμε δραστηριοποιηθεί με σκοπό να επανεργοποιήσουμε τις υπάρχουσες συμφωνίες   επανεισδοχής και να συνάψουμε καινούριες με τρίτες χώρες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Τουρκία ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει; 

Οι σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία διέπονται από το σχέδιο δράσης που πρόσφατα συμφωνήθηκε και που δεσμεύει αμοιβαία τις δυο πλευρές.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν δυσκολίες και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του.

Η Τουρκία έχει αναλάβει μία σειρά από υποχρεώσεις, με πρώτη εκείνη της ανακοπής των μεταναστευτικών ροών από το έδαφός της και βέβαια τη συνεργασία με την Ευρώπη για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών που δραστηριοποιούνται στη χώρα αυτή.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η Τουρκία τελεί και αυτή κάτω από μεγάλη πίεση, με 2 εκατ. πρόσφυγες στο έδαφος της, αλλά από την άλλη μεριά το μεγάλο αυτό προσφυγικό ζήτημα λειτουργεί και ως καταλύτης για να έλθει πιο κοντά στην Ευρώπη.

Είναι αναμφισβήτητο, ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία την Ευρώπη, ίσως περισσότερο από ποτέ, ειδικότερα μπροστά στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην ευρύτερη περιοχή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ελληνική κυβέρνηση πού πρέπει να επισπεύσει τις κινήσεις της ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της;

Το είπα στην αρχή: με γρήγορους ρυθμούς να ολοκληρώσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και έχει δεσμευθεί τους χώρους υποδοχής και τα hotspots.

Η αξιολόγηση θα γίνει σε τέσσερις εβδομάδες από τώρα. Εκτιμώ ότι από την ώρα που τηρηθούν οι δεσμεύσεις και κινηθεί η Ελλάδα με γρήγορους ρυθμούς δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Διαφορετικά, η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και ίσως η αιτία, όχι μόνο να εκτεθεί σε κίνδυνο η Ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, αλλά και η τύχη της ζώνης Schengen.

Επίσης, η Ελλάδα  πρέπει να επισπεύσει την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, διότι κάθε καθυστέρηση στην απορρόφηση συνεπάγεται κινδύνους και απώλειες, που στην φάση αυτή δεν συμφέρουν, ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το Grexit εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι;

Θέλω να πιστεύω ότι απομακρύνθηκε.

Ωστόσο, πάντα υπάρχει κίνδυνος.

Θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή και την τήρηση των συμφωνηθέντων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε επανειλημμένως υποστηρίξει στη χώρα μας την ιδέα της εθνικής συνεννόησης. Επιμένετε ότι είναι και σήμερα επίκαιρη;

Η εθνική συνεννόηση έπρεπε να αποτελεί μέρος της πολιτικής  μας κουλτούρας και του δημοκρατικού μας πολιτισμού, όχι μονάχα μπροστά σε κρίσεις και δύσκολες στιγμές αλλά και κυρίως στο όνομα του εθνικού συμφέροντος και της εθνικής λογικής και να πρυτανεύει οσάκις οι συγκυρίες το απαιτούν.

Εάν είχε κυριαρχήσει αυτή η αντίληψη από την ώρα που η κρίση χτύπησε την πόρτα της Ελλάδος, η πορεία της χώρας, της κοινωνίας και της οικονομίας θα ήταν διαφορετική. Δεν έγινε, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν λίγες οι φωνές την εποχή εκείνη, μόνο που δεν είχαν τότε εισακουσθεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι κοινωνικές εντάσεις και η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσουν κατά πολλούς και σε πρόωρες κάλπες. Τις αντέχει η χώρα κατά τη γνώμη σας;

Οι εκλογές,  προκύπτουν ως ανάγκη, όταν υπάρχει αδιέξοδο και αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Από εκεί και πέρα, η προκήρυξη των εκλογών δεν παύει να είναι πάντα μια λύση δημοκρατική και συνταγματική όταν επέρχεται πραγματικό πολιτικό αδιέξοδο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ τι σηματοδοτεί κ. Αβραμόπουλε;

Σαφέστατα μια θετική αλλαγή. Η εποχή ζητά καθαρές και ειλικρινείς πολιτικές θέσεις και προτάσεις,  που σίγουρα έχουν την φιλοδοξία  να συμβάλουν στο να προχωρήσει η χώρα προς τα εμπρός με διασφάλιση των Ευρωπαϊκών της επιλογών και κατακτήσεων αλλά και τήρηση των δεσμεύσεων.

Στην εποχή μας που σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο λαϊκισμός δυστυχώς κερδίζει έδαφος, οι αλήθειες μπορεί να είναι σκληρές, αλλά πρέπει να λέγονται και να υπηρετούνται. Είναι η γραμμή άμυνας της πολιτικής ευθύνης. Οι πολίτες στο τέλος θα τις στηρίξουν.

Στο καινούριο της ξεκίνημα η ΝΔ και ο νέος της αρχηγός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  εγκαινιάζουν ένα νέο κεφάλαιο για τον τόπο,  για την παράταξη αλλά και για το πολιτικό μας σύστημα.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις