Συνέντευξη Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό CNN με την δημοσιογράφο Amanpour, Λονδίνο 12/11/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια
Την ανάγκη να προετοιμαστεί άμεσα η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις στο μέλλον όσον αφορά το μεταναστευτικό, επεσήμανε, σε συνέντευξή του στην Κριστιάν Αμανπούρ και το CNN, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για συζητήσεις με την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με θέματα ασφαλείας, τόνισε ότι προτεραιότητα της Ευρώπης είναι, πλέον, να σωθούν ζωές και πρόσθεσε πως η κατάσταση ενδέχεται να είναι ακόμα χειρότερη στο μέλλον.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί. Αυτή η περίοδος θα χαρακτηριστεί ως η περίοδος της ανθρώπινης μετακίνησης. Μας πήρε καιρό να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος, όμως τώρα έχουμε αρχίσει να δρούμε» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος κράτησε ουσιαστικές αποστάσεις από την πολιτική κρατών να κλείνουν τα σύνορά τους.

«Δεν θα βάλω ποτέ την υπογραφή μου στην κατάργηση της Συνθήκης Σέγκεν. Αυτό που είναι επικίνδυνο είναι η αύξηση της ξενοφοβίας στην Ευρώπη» ανέφερε ο επίτροπος και συμπλήρωσε ότι σύντομα η Ευρωπη θα χρειάζεται τους μετανάστες.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την συνέντευξη:

· Για την εν εξελίξει προσφυγική κρίση: Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Οι ροές δεν θα υποχωρήσουν όσο αυτό το μέρος του κόσμου φλέγεται. Γνωρίζουμε τους λόγους και τις βαθύτερες αιτίες των ροών αυτών προς την Ευρώπη. Χρειάστηκε χρόνος για να καταλάβουμε πόσο τραγική είναι η κατάσταση στην περιοχή. Τόσο η Ευρώπη όσο και τα κράτη-μέλη αιφνιδιάστηκαν.

· Για την ανέγερση φρακτών: H Σουηδία δεν ανεγείρει φράκτες. Επανάφερε τους ελέγχους στα σύνορα της, κάτι για το οποίο έχει δικαίωμά ώστε να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε την ανέγερση φραχτών εντός της Ευρώπης. Η ζώνη Σένγκεν δεν θα τεθεί σε κίνδυνο. Είμαι υπεύθυνος γι’ αυτό και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ποτέ δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε μια τέτοια πράξη, διότι η Σένγκεν είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

·  Για την άνοδο της ξενοφοβίας: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ήπειρός μας αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από μετανάστες και προσφυγές. Είναι στο DNA μας. Εάν επιτρέψουμε τέτοιες συμπεριφορές το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα τεθεί σε κίνδυνο. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο.

·   Για την αύξηση των προσφυγικών ροών στο μέλλον: Αυτή η εποχή θα οριστεί ίσως από τους ιστορικούς του μέλλοντος, ως η εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας. Πολλοί θα εκτοπιστούν στο μέλλον και για πολλούς λόγους. Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή ανέλαβε την πρωτοβουλία να θέσει αυτό το ζήτημα στον ΟΗΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να γίνει παγκόσμιο ζήτημα.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις