Συνέντευξη τύπου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 7ης Μαρτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, και εκατοντάδες συνεχίζουν να φτάνουν.

Είναι η ώρα για γρήγορες  και ουσιαστικές δράσεις. Γι’ αυτό παρουσιάσαμε έναν έκτακτο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας την Τετάρτη, για να υποστηρίξουμε τα κράτη-μέλη που έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την προσφυγική κρίση.

H Επιτροπή εργάζεται και συνεργάζεται στενά με τις Ελληνικές αρχές και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για ένα συνολικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, και – σε συνεργασία με τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη- για να βεβαιωθούμε ότι τις επόμενες ημέρες οι μαζικές μετεγκαταστάσεις θα εντατικοποιηθούν.

Πολλές δεσμεύσεις έχουν δοθεί τις τελευταίες ημέρες, και βασίζομαι στα κράτη-μέλη για να ανταποκριθούν σε αυτές. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ευρύτερη εικόνα  και τι διακυβεύεται: Η Σένγκεν και η ενότητά μας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα, παρουσιάζουμε έναν Χάρτη Πορείας για επιστροφή στην ομαλή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Παρότι οι έκτακτοι και προσωρινοί  έλεγχοι που συμβαίνουν σήμερα σε οκτώ χώρες της ζώνης Σένγκεν ακολουθούν τους κανόνες, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον στόχο: ότι είναι πράγματι έκτακτοι και προσωρινοί και ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε σε μια ζώνη Σένγκεν χωρίς εσωτερικά σύνορα το συντομότερο δυνατόν.

Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα εξωτερικά μας σύνορα. Όπως όλοι γνωρίζετε, συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τις Ελληνικές αρχές, για να τις βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις συνολικά.

Επειδή δεν μπορούμε να έχουμε ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό αν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα.

Αυτό βέβαια σημαίνει επίσης, ότι βασιζόμαστε στα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να σημειώσουν ταχεία πρόοδο στην Ευρωπαϊκή Συνοροφυλακή και Ακτοφυλακή.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει ήδη από τώρα να αρχίσουν τις απαραίτητες προετοιμασίες για την υποχρεωτική συγκέντρωση των πόρων. Η ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζεται τα εξωτερικά σύνορά της στο πλαίσιο του νέου συστήματος ήδη από το Σεπτέμβριο.

Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος για τον απώτερο στόχο του σημερινού Χάρτη Πορείας: είναι να περάσουμε από μονομερείς αποφάσεις για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων προς μια συντονισμένη προσέγγιση και να άρουμε ΟΛΟΥΣ τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Βέβαια, η Σένγκεν αποτελεί ένα μόνο κομμάτι του μεγαλύτερου παζλ της μετανάστευσης. Και αυτό ισχύει και πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η συνεργασία μας με την Τουρκία και η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας είναι τόσο ζωτικής σημασίας.

Ο Πρόεδρος Τουσκ και οι συνάδελφοι μου, ο πρώτος Αντιπρόεδρος Timmermans και ο Επίτροπος Hahn, ήταν στην Τουρκία χθες και σήμερα, όπου οι συναντήσεις ήταν εποικοδομητικές και παραγωγικές προετοιμάζοντας την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Σημειώθηκε πρόοδος σε μερικά κρίσιμα στοιχεία για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, όπως η επαναπροώθηση από την Ελλάδα και η καταπολέμηση των λαθρεμπόρων.

Με την επιτάχυνση της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Αλλά πρέπει σύντομα να δούμε τις ροές από την Τουρκία να μειώνονται δραστικά. Η ΕΕ είναι δεσμευμένη να στηρίξει την Τουρκία.

Η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας με την Τουρκία θα είναι καθοριστική και συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να ληφθούν για:

–         Τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα

–         Την εντατικοποίηση των επιστροφών και των επαναπροωθήσεων

–         Την καταπολέμηση των απαράδεκτων επιχειρήσεων λαθρεμπορίας

Την ίδια στιγμή, είμαστε σε συνεχή επαφή με τα Κράτη Μέλη για να αρχίσουμε να παραδίδουμε σύντομα με την Τουρκία  το εθελοντικό πρόγραμμα εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους και να μεταφέρουμε πρόσφυγες από την Τουρκία προς την Ευρώπη απευθείας  με ασφάλεια.

Επίσης, οι καλύτεροι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα και η συνεργασία με την Τουρκία θα έχουν και αυτά ως αποτέλεσμα λιγότερες ροές.

Πρέπει όμως επίσης να ανοίξουμε νόμιμους διαύλους,

για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας για να έρθουν με ασφάλεια στην Ευρώπη.

Τη Δευτέρα θα έρθει επίσης η στιγμή να ενωθούμε και να αποφασίσουμε την επιτάχυνση των μαζικών μετεγκαταστάσεων καθώς και επανεγκαταστάσεων, στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Ναι, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, αλλά δεν είναι η πρώτη και θα έχουμε πολλές περισσότερες, όσο οι άνθρωποι συνεχίζουν διαφεύγουν στην περιοχή μας. Αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς την εύρεση μιας λύσης για σταθερότητα στη Συρία και τη Λιβύη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίσθηκε πάνω στις αρχές της αλληλεγγύης και της ανθεκτικότητας, μακριά από τον κατακερματισμό. Είναι ακριβώς σε καιρούς δοκιμασίας όπως αυτούς, που πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτή την αλληλεγγύη και την ανθεκτικότητα, και να εμβαθύνουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά.

 

Q&A από την συνέντευξη τύπου του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου – Απάντηση που δόθηκε στα Ελληνικά, 4/3/2015

Το να σταματήσει η πολιτική «wave through» είναι μια απόφαση που έχει πλέον ληφθεί και γι’ αυτό χρειάζεται η συνεργασία με όλες τις γειτονικές χώρες των μελών της ΕΕ ανεξαιρέτως. Αναφέρομαι στο πρόβλημα που έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.  Η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της ΕΕ, παρόλα αυτά δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις να έχει ανοιχτές τις πόρτες της για να δέχεται εκείνους που δικαιούνται άσυλο.

Σε ότι αφορά όμως τους παράτυπους μετανάστες, θα παίρνουν σταδιακά τον δρόμο της επιστροφής όπως ακριβώς περιέγραψα προηγουμένως. Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που στέλνει η Ευρώπη και αντιλαμβάνομαι ότι και οι εταίροι μας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων το κατανοούν. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι και αυτές είναι χώρες που κάποια στιγμή φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της ΕΕ, άρα σταδιακά προσαρμόζονται στις πολιτικές της Ευρώπης.

Για την Ελλάδα, σημασία έχει ότι προχωράμε σε αναθεώρηση του Δουβλίνου σε ένα μήνα. Για την ζώνη Σένγκεν γνωρίζετε πολύ καλά ότι πριν από ένα περίπου μήνα, γνωστοποιήθηκε μια αξιολόγηση όπου επισημάνθηκαν κάποιες δυσλειτουργίες στους συνοριακούς ελέγχους. Τώρα οδεύουμε σταδιακά στην αποκατάσταση και την θεραπεία αυτών των ελλείψεων και θέλω να πιστεύω ότι αυτή είναι και η δέσμευση από Ελληνικής πλευράς, και ότι σύντομα θα έχουμε επανέλθει σε μια κατάσταση που θα μας επιτρέπει να βλέπουμε τα πράγματα πολύ πιο θετικά.

Μακριά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο όρος τελεσίγραφα προς χώρες. Η Σένγκεν δεν κινδυνεύει παρά μονάχα εάν δεν εφαρμόζονται σωστά αυτά που προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της.  Όλες οι χώρες αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους να εφαρμόζουν αυτούς τους κανονισμούς. Συνεπώς ούτε τελεσίγραφα τίθενται ούτε υπάρχει κίνδυνος για καμία χώρα να φύγει από την ζώνη Σένγκεν και ούτε τίθεται τέτοιο ζήτημα.  Γιατί όλοι από κοινού, μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και κατανόησης προστατεύουμε αυτό το μεγάλο επίτευγμα της Ευρώπης.

Δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Χρειάζεται περισσότερη ευθύνη και βεβαίως εφαρμογή των όσων προβλέπονται από τον συνοριακό κώδικα.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις