Συνέντευξη τύπου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας, εντός και εκτός Ευρώπης, για την επίτευξη των στόχων της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής μας, στην εσωτερική και εξωτερική της διάσταση. Όλες μας οι ενέργειές βασίζονται σε τρεις θεμελιώδεις αρχές: στον σεβασμό, τον επιμερισμό των ευθυνών και την αλληλεγγύη.

Σήμερα συμπληρώνονται 30 χρόνια από την έναρξη του προγράμματος Erasmus. Περισσότεροι από 9 εκατομμύρια φοιτητές, έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα στο πρόγραμμα. Είναι όλοι τους πρεσβευτές της Ευρώπης, που προάγουν το ανοιχτό πνεύμα μας και ενισχύουν την ευρωπαϊκή συνείδηση. Είναι χρέος της γενιάς μας να διατηρήσει και να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες, που δυστυχώς στις μέρες μας αμφισβητούνται, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της μετανάστευσης.

Η Ένωση έχει κάνει σημαντικά βήματα στο μεταναστευτικό. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα, είναι να διατηρηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω αυτή η πρόοδος, σε όλα τα επίπεδα, και από όλους. Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, παρά τις δοκιμασίες στις οποίες έχει βρεθεί, εξακολουθεί να έχει σταθερά αποτελέσματα. Ο αριθμός των αφίξεων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Οι επιστροφές από την Ελλάδα προς την Τουρκία πρέπει να επιταχυνθούν, με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, με στόχο τη μείωση των μεταναστευτικών πιέσεων στα νησιά του Αιγαίου.

Σε ό,τι αφορά το Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης, ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα της ανάπτυξης ισχυρών δεσμών με 5 αφρικανικές χώρες προτεραιότητας όπως ο Νίγηρας, το Μάλι, η Νιγηρία, η Σενεγάλη και η Αιθιοπία. Τους τελευταίους μήνες, έχουμε αρχίσει να συνεργαζόμαστε και με άλλες  σημαντικές χώρες προέλευσης και στην Ασία. Με τις χώρες αυτές συζητάμε σχετικά με την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράνομης μετανάστευσης και την ταχύτερη βελτίωση της συνεργασίας σε όλες τις πτυχές της διαχείρισης της μετανάστευσης.

Ο Νίγηρας αποτελεί παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί εντός του Πλαισίου Εταιρικής Σχέσης. Η συνεργασία και οι συντονισμένες ενέργειές μας με τις αρχές του Νίγηρα έχουν συμβάλει στην ενίσχυση των ελέγχων και των επιχειρήσεων για την σύλληψη των διακινητών. Ταυτόχρονα, πολλοί μετανάστες έχουν υποστηριχθεί για να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες προέλευσής τους. Θα πρέπει να επεκτείνουμε αυτό το μοντέλο συνεργασίας και σε άλλες χώρες διέλευσης στην περιοχή.

Σε συνέχεια της Διακήρυξης της Μάλτας, εντείνουμε τη συνεργασία μας με την Λιβύη και τις γειτονικές χώρες της Βόρειας Αφρικής για να σταματήσει η απώλεια ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα και να περιοριστούν οι παράτυπες ροές στην Κεντρική Μεσόγειο. Οι αρχές ακτοφυλακής της Ιταλίας υποστηρίζουν τις αντίστοιχες της Λιβύης για τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας εντοπισμού και διάσωσης. Για τον σκοπό αυτό, χορηγήσαμε χθες στην Ιταλία 1.8 εκατ. ευρώ πρόσθετης έκτακτης χρηματοδότησης.

Επίσης, παρέχουμε βοήθεια σε μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στη Λιβύη. Χάρη στη συνεργασία μας με τους διεθνείς εταίρους, περισσότεροι από 3,300 μετανάστες έχουν επιστρέψει φέτος από τη Λιβύη στις χώρες προέλευσής τους. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των μεταναστών που επέστρεψαν από τη Λιβύη κατά τη διάρκεια του 2016.

Σε ό,τι αφορά τα κράτη μέλη, θα είμαστε σε θέση να παράσχουμε μεγαλύτερη στήριξη στον τομέα των επιστροφών, καθώς η πλήρης ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που συνεχίζεται σταθερά, συμβάλλει ήδη στην αύξηση των επιχειρήσεων επιστροφών από την Ευρώπη, με περισσότερες από 6.500 επιστροφές μέχρι στιγμής το 2017. Απευθύνω έκκληση προς τα Κράτη Μέλη να κάνουν αξιοποιήσουν περαιτέρω τις δυνατότητες του Οργανισμού σχετικά με τις επιστροφές, αλλά και να ανταποκριθούν άμεσα στην κάλυψη των κενών σε ανθρωπίνους πόρους και σε τεχνικό εξοπλισμό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πρέπει επίσης, να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης εντός  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να αφήσουμε τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής μόνα τους.  Η μετεγκατάσταση όσων πληρούν τα κριτήρια, και αυτοί είναι πολύ λιγότεροι από 160.000, θα πρέπει να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο αν όλα τα κράτη μέλη αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

Θέλω να κάνω ειδική αναφορά σε εκείνα τα κράτη μέλη που συνεχίζουν αδιάκοπα τις προσπάθειές τους και χάρη στα οποία τον Μάιο φθάσαμε σχεδόν τις 2.400 μετεγκαταστάσεις. Συνολικά περίπου 20.300 αιτούντες άσυλο, που έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας, έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα.

Το μήνυμα είναι σαφές: η μετεγκατάσταση δεν αποτελεί επιλογή. Είναι μια απόφαση που έχει νομική ισχύ και νομικές υποχρεώσεις. Είναι μια απόφαση που λάβαμε συλλογικά και η οποία πρέπει να εφαρμοστεί συλλογικά, χωρίς εξαιρέσεις. Υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις, και έγιναν πολλές συζητήσεις. Είναι η ώρα για πράξεις.

Δυστυχώς, και  παρά τις επανειλημμένες μας προτροπές για μετεγκαταστάσεις και δεσμεύσεις, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν ακόμα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Γι’ αυτό τον λόγο, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει  διαδικασίες επί παραβάσει  για τις τρεις αυτές χώρες. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι απέναντι στα Κράτη Μέλη που τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Ελπίζω, ότι ακόμα και αυτή τη στιγμή, τα Κράτη Μέλη αυτά θα αναθεωρήσουν τη στάση τους και θα συμβάλλουν εξίσου.

Σε ό,τι αφορά τις επανεγκαταστάσεις, διαπιστώνουμε συνεχή και θετική πρόοδο. Περισσότερα από 16.000 άτομα έχουν επανεγκατασταθεί μέχρι στιγμής από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Έχουμε φθάσει στο 75% από τις 22.504 επανεγκαταστάσεις που έχουν συμφωνηθεί να πραγματοποιηθούν πριν τον Σεπτέμβριο. Οι επανεγκαταστάσεις στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας σημείωσαν νέο ρεκόρ τον Μάιο: 1.000 Σύροι πρόσφυγες βρήκαν ασφαλή και νόμιμη δίοδο προς την Ευρώπη.Συνοψίζοντας, όλα όσα προανέφερα δείχνουν ότι είναι απολύτως εφικτό να δείξουμε αλληλεγγύη τόσο προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όσο και προς τις χώρες που βρίσκονται κάτω από πίεση. Απαιτείται όμως  πολιτική βούληση και προσήλωση στις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις. Πολιτική βούληση σημαίνει υπεύθυνη πολιτική ηγεσία. Η Ευρώπη δεν υπάρχει μόνο για να χορηγεί χρηματοδοτήσεις, κάτι που προφανώς έχει μεγάλη σημασία. Ευρώπη όμως σημαίνει, και να αντιμετωπίζουμε μαζί τις δύσκολες στιγμές και τις προκλήσεις, και να μοιραζόμαστε τα κοινά μας όνειρα.

Πριν κλείσω, θα ήθελα να τονίσω ότι η μετεγκατάσταση και η επανεγκατάσταση αφορά μόνο σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη  προστασίας, τα άτομα δηλαδή που έχουν σχολαστικά ταυτοποιηθεί, ελεγχθεί και δακτυλοσκοπισθεί. Με το να μην συμβάλλει κάποιος στη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, στην ουσία διευκολύνει τις δευτερογενείς ροές και τις παράτυπες αφίξεις, κάτι που συμβάλλει με τη σειρά του στις απειλές για την ασφάλεια.

Μόνο μέσω της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης, και της εφαρμογής των διαδικασιών, μπορούμε αποτελεσματικά και από κοινού να περιορίσουμε τις παράτυπες και δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές και τις όποιες πιθανές απειλές για την ασφάλεια. Ήρθε η στιγμή  για όλους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Επίσης, σήμερα στο Κολέγιο, συζητήσαμε σχετικά με τις τραγικές συνέπειες του σεισμού στη Λέσβο. Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό των κατοίκων της Λέσβου και της περιοχής της Σμύρνης. Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες και των δύο περιοχών.

Απάντηση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για το Eurogroup της Πέμπτης

Video: https://youtu.be/vRGvd4aYzA8

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες οικονομικές θυσίες και συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση. Αυτό αναγνωρίζεται απ’ όλους. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη και εξακολουθεί να βρίσκεται σε απαράδεκτα επίπεδα, κυρίως ανάμεσα στους νέους ανθρώπους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, και πρέπει τώρα όλοι να κάνουν το ίδιο. Η Επιτροπή, από την πρώτη κιόλας στιγμή, στάθηκε και συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας, της ελληνικής κοινωνίας, των Ελλήνων πολιτών. Είναι γνωστή η στήριξη της Επιτροπής για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Και θυμηθείτε τις πολύ δύσκολες στιγμές που περάσαμε πριν από περίπου δύο χρόνια. Και όλοι αναγνωρίζουν ότι η Επιτροπή συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην εφαρμογή των πολύ δύσκολων και ιδιαίτερα απαιτητικών μεταρρυθμίσεων.

Προσβλέπω σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της Δεύτερης Αξιολόγησης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης. Πρέπει επίσης να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το ζήτημα του χρέους. Οι φημολογίες, από όπου και αν προέρχονται, δεν συμβάλλουν εποικοδομητικά, ιδιαίτερα αυτές τις στιγμές.

Η Ελλάδα χρειάζεται κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Χρειάζεται προοπτική για να επανακάμψει, να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη, να προσελκύσει επενδύσεις και βεβαίως να καταπολεμήσει την ανεργία.

Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να ανοίξει και πάλι ένας αισιόδοξος ορίζοντας για την κοινωνία και την οικονομία.

Απάντηση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για τον σεισμό στη Λέσβο

Video: https://youtu.be/mELWNYhje4YΕντελώς συμπτωματικά βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη γειτονική Χίο, η Επίτροπος κυρία Cretu, με την οποία είμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.

Χτες, στο άκουσμα των νέων για το σεισμό, επικοινώνησα με τον Δήμαρχο της Λέσβου κύριο Γαληνό, και του μετέφερα ένα μήνυμα συμπαράστασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και προσωπικά από τον Πρόεδρο Γιούνκερ, θέτοντας στις υπηρεσίες του τα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτουμε, για να σταθούμε στο πλευρό των κατοίκων.

Το νησί το οποίο εδώ και δυο χρόνια βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση και αντιμετωπίζει μεγάλες δοκιμασίες, δεν είναι μόνο του. Πριν από λίγο καιρό μας επισκέφτηκε ο δήμαρχος του νησιού στις Βρυξέλλες, μαζί με τους δημάρχους των άλλων τεσσάρων νησιών, όπου είχαν συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, αλλά και με όλους εμάς, και πήραν τη διαβεβαίωση ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η Επιτροπή θα βρίσκεται στο πλευρό τους.

Ήδη αυτή τη στιγμή με εντολή του προέδρου Γιούνκερ, ερευνώνται και εξετάζονται οι δυνατότητες στήριξης του νησιού και των κατοίκων του. Περιμένουμε όμως να έχουμε μια πλήρη αναφορά για την έκταση και τις επιπτώσεις του σεισμού.

Για μια ακόμη φορά θα ήθελα εκ μέρους της Επιτροπής να εκφράσω τον δημόσιο έπαινο και την ευγνωμοσύνη της Ευρώπης, προς τους κατοίκους των νησιών και δη προς τους κατοίκους της Λέσβου, για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που επέδειξαν απέναντι στους άτυχους αυτούς ανθρώπους, και που έστειλαν ένα μήνυμα ανθρωπισμού και πολιτισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα νησιά δεν είναι μόνα τους όπως και η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις