Τάσος Πετρόπουλος: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν ελάφρυνση εισφορών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Επιμένει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος, ότι θα προκύψει «ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών», από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, λόγω εφαρμογής του μέτρου της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, με βάση τα εισοδήματα.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο συνεδρίου με τίτλο ««WorkInProgress 2016: Το Συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα του Σήμερα», που διοργάνωσε η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος (ΕΑΕ), ο κ. Πετρόπουλος αναφερόμενος στη λειτουργία του ΕΦΚΑ, τόνισε ότι θα ξεκινήσει, την 1η Ιανουαρίου, «αλλά δεν θα ολοκληρωθεί σε μία ημέρα».

Ειδικά για το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων στις συντάξεις ο υφυπουργός Εργασίας επισήμανε ότι πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έρχεται Αρμαγεδδών με τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Όμως, η εκτίμησή του είναι ότι θα χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή κάτι που μαζί με την ανάπτυξη, η οποία έχει σταθμιστεί ως βέβαιη εξέλιξη για το 2017 στο 2,7% του ΑΕΠ, θα αποτρέψουν τον κίνδυνο για άλλες μειώσεις.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το ΕΚΑΣ θα μειωθεί περαιτέρω από ό,τι αρχικά προβλεπόταν, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση είναι να κατανείμει αυτήν τη δαπάνη που θα μειωθεί για το 2017 με έναν αναλογικό τρόπο σε όλους.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέρθηκε και στον ρόλο των επαγγελματικών ταμείων, δηλώνοντας ότι υπάρχει χώρος για την ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, όμως, πρέπει να γίνει με έναν τρόπο, ο οποίος θα είναι αποτελεσματικός και αποδοτικός για τους ασφαλισμένους, ιδίως για τους ανεξάρτητα αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Νομίζω ότι είναι αναγκαία η επίλυση του προβλήματος της επιβάρυνσής τους με την επιλογή του τρόπου οργάνωσης ενός μέρους της ασφαλιστικής τους ζωής με τα επαγγελματικά ταμεία και θεωρώ ότι μέσα στο 2017 θα μπορέσουμε να οργανώσουμε μία σωστή λύση ως προς τα επαγγελματικά ταμεία, διότι, όπως προέκυψε και σήμερα από τη μέχρι τώρα συζήτηση, το θεσμικό πλαίσιο για τα υπάρχοντα επαγγελματικά ταμεία επιδέχεται κριτική. Πρέπει να βρούμε έναν καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο οργάνωσης και θα το κάνουμε», υπογράμμισε.

Σχετικά με το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι λαμβάνονται μέτρα καλύτερης, αποδοτικότερης και πιο αξιόπιστης λειτουργίας της, εκφράζοντας, παράλληλα, την άποψη ότι θα υπάρξει καλύτερη εξέλιξη στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι χωρίς την κοινωνική ασφάλιση, η ιδιωτική θα κυριαρχεί με όρους που δεν θα μπορούν να ανταποκρίνονται οι πολίτες.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις