Ταγίπ Ερντογάν: Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας η ένταξη στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η αλλαγή του τουρκικού συντάγματος και η μετάβαση σε ένα νέο προεδρικό σύστημα είναι άμεση ανάγκη και όχι ζήτημα προσωπικής ατζέντας, δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι το προεδρικό σύστημα δεν είναι κάτι καινούργιο για την χώρα, είναι μέρος της παράδοσης της.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως το σημερινό κοινοβουλευτικό σύστημα παράγει συνεχώς κρίσεις. Διαβεβαίωσε, πάντως, πως δεν θα υπάρξει κενό διακυβέρνησης μετά την παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου και ότι δεν θα επηρεαστεί άμεσα η οικονομία. Παράλληλα, τόνισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει η αντιτρομοκρατική νομοθεσία απλά για να κλείσει η συμφωνία με την Ε.Ε. για την βίζα.

Η Ε.Ε. θέλει η Τουρκία να περιορίσει τον ορισμό για το τι συνιστά τρομοκρατία ώστε να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά κριτήρια. Είναι μια από τις πέντε προϋποθέσεις που δεν έχει ακόμα εκπληρώσει η Τουρκία για να κερδίσει την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες στην ζώνη Σένγκεν, όπως προβλέπει η συμφωνία με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό. Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν επέμεινε ότι η Τουρκία συνεχίζει να απειλείται από την τρομοκρατία, υποστηρίζοντας πως η αντιτρομοκρατική νομοθεσία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των Κούρδων μαχητών και των τζιχαντιστών του ISIS.

«Η Ε.Ε. λέει: θα αλλάξετε την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για την βίζα. Συγχωρείστε με αλλά εμείς θα ακολουθήσουμε την πορεία μας και εσείς την δική σας» σημείωσε. «Γιατί δεν αλλάζετε εσείς τον τρόπο που σκέφτεστε, από την στιγμή που αφήσατε τρομοκράτες να στήσουν σκηνές κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» είπε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις σκηνές που έστησαν Κούρδοι ακτιβιστές κοντά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες το Μάρτιο.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις