Τουρκία: Ταραχές μετά την άγρια δολοφονία Κούρδου δικηγόρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ταραχές σημειώθηκαν σήμερα στην Τουρκία, μετά την άγρια δολοφονία του γνωστού Κούρδου δικηγόρου και ακτιβιστή Ταχίρ Ελτσί, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι, ενώ έκανε δηλώσεις στο Ντιγιάρμπακιρ. Στην Κωνσταντινούπολη η αστυνομία απώθησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση εκατοντάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους για να καταδικάσουν την δολοφονία, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στο Ντιγιάρμπακιρ.

Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την λεωφόρο Ιστικλάλ και αφού τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ελτσί, ενός προασπιστή του αγώνα των Κούρδων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης. «Δεν θα μπορέσετε να μας σκοτώσετε όλους», «το Κράτος εγκληματίας θα λογοδοτήσει» ή «ο Ταχίρ Ελτσί είναι αθάνατος» φώναζαν οι συμμετέχοντες.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης διέλυσαν το πλήθος των διαδηλωτών κάνοντας χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων. Συγκεντρώσεις στη μνήμη του Ταχίρ Ελτσί πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Άγκυρα και στη Σμύρνη (δυτικά). Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών σημειώθηκαν και στο Ντιγιάρμπακιρ.

Άγνωστος ένοπλος σκότωσε σήμερα έναν πολύ γνωστό κούρδο δικηγόρο που επικρίθηκε στην Τουρκία επειδή δήλωσε πως το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ταχίρ Ελτσί πυροβολήθηκε στο κεφάλι έπειτα από δηλώσεις που έκανε στα μέσα ενημέρωσης στο Ντιγιάρμπακιρ. «Τη στιγμή που τελείωνε η δήλωση, το πλήθος δέχθηκε καταιγισμό σφαιρών», δήλωσε στο Ρόιτερς τοπικός αξιωματούχος του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Ομέρ Ταστάν. «Μία και μοναδική σφαίρα πέτυχε τον Ελτσί στο κεφάλι», είπε, προσθέτοντας πως στο συμβάν  τραυματίστηκαν επίσης έντεκα άνθρωποι.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε ομιλία του λίγο μετά το συμβάν πως ένας αστυνομικός σκοτώθηκε επίσης στη διάρκεια της επίθεσης στο Ντιγιάρμπακιρ. «Το συμβάν αυτό δείχνει πως η Τουρκία είναι σωστή στην αποφασιστικότητά της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», είπε ο Ερντογάν.

Βίντεο του πρακτορείου ειδήσεων Dogan δείχνει άνδρες κρυμμένους πίσω από τον μιναρέ γειτονικού τεμένους να αρχίζουν να πυροβολούν προς τον Ελτσί και τους ανθρώπους που είναι μαζί του. «Κάποιος έτρεξε προς τον Ταχίν Ελτσί, πυροβόλησε με το ένα χέρι και μετά άρχισε να τρέχει. Τότε άρχισε η ανταλλαγή πυροβολισμών», είπε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Dogan, Φελάτ Μποζαρσλάν. Το γραφείο του κυβερνήτη του Ντιγιάρμπακιρ επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή μετά το συμβάν. Ο Ελτσί επρόκειτο να δικαστεί λόγω των σχολίων που έκανε για το PKK, που προκάλεσαν τη μήνιν των κρατικών εισαγγελέων. Η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατατάσσουν το PKK στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις