Το ευρωπαϊκό όνειρο έχει ξεθωριάσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο επίτροπος Μετανάστευσης σημειώνει την εθνικιστική στροφή κάποιων κρατών

Το ευρωπαϊκό όνειρο έχει ξεθωριάσει, δηλώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες  ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.λίγο πριν την έναρξη μίας ακόμη Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα. Ο επίτροπος κάνει λόγο για μια εθνικιστική στροφή ορισμένων κρατών και σημειώνει ότι είναι μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη. «Μόνο με κοινή διαχείριση του προβλήματος, μπορεί να ανταποκριθεί η Ε.Ε. στην πρόκληση αυτή», λέει. « Ο ρόλος των ηγετών είναι να καθοδηγούν τους ανθρώπους και όχι να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα», τονίζει ακόμη μεταξύ άλλων, χωρίς να αναφέρει ονόματα.

Παράλληλα καλεί τους ηγέτες να μην ακούν τις λαικίστικες φωνές και να προβούν στις σωστές ενέργειες.   Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ημέρα της Συνόδου ενώ την ίδια ώρα η Σλοβενία υψώνει στα σύνορα της με την Κροατία φράχτη, σε μία προσπάθεια να εμποδίσει τη ροή προσφύγων στο έδαφος της. Η κατασκευή του φράχτη ύψους 1,8 μέτρων, έχει ήδη αρχίσει, την ίδια ημέρα μάλιστα που οι ηγέτες της Ευρώπης συναντώνται στη Μάλτα σε μία ακόμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Η εγκατάσταση ξεκίνησε κοντά στα σύνορα της Σλοβενίας, στην πόλη Όμπρεζε, δυτικά του Ζάγκρεμπ, ενώ είναι πιθανό o φράχτης να υψωθεί και σε άλλα σημεία στα σύνορα. Οχήματα του στρατού μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες συρματοπλεγμάτων κατά μήκος των συνόρων, μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ δήλωσε χθες ότι τα εμπόδια θα είναι προσωρινά και ότι η εγκατάσταση θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις ανεξέλεγκτες αφίξεις. Υποσχέθηκε δε ότι ένα τμήμα των συνόρων θα μείνει ανοικτό για την άφιξη ενός βιώσιμου αριθμού προσφύγων. Υποστήριξε ακόμη, ότι οι συμφωνίες της ΕΕ δεν τηρούνται και ότι η Αυστρία και η Γερμανία υποστηρίζουν μόνο περίπου 6.000 πρόσφυγες ανά ημέρα.

Σπύρος Τσαρμπόπουλος
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις