Το Μουσειακό Έκθεμα του μήνα Μαΐου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια

DSCN3222

Η  δεύτερη  Κυριακή του Μαΐου έχει καθιερωθεί  από το 1914 ως ημέρα εορτασμού της μητρότητας και είναι αφιερωμένη στη Μητέρα.
Το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας έχει επιλέξει να σας παρουσιάσει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, ως έκθεμα του μήνα Μαΐου 2016, ένα έργο της  Μόνιμης Συλλογής  του με τίτλο: «Μητέρα Ι. Μπακόπουλου»
Ο καλλιτέχνης  Ι. Μπακόπουλος  λάτρευε τη μητέρα του  Φωτεινή, η οποία φαίνεται αποτέλεσε την πηγή της έμπνευσης του για πολλά έργα.
Οι λεπτές γραμμές, η εκφραστικότητα , η ιδιαίτερη ευαισθησία και τρυφερότητα  που αποπνέει το έργο «προδίδουν» τα έντονα συναισθήματα του δημιουργού για την αγαπημένη του Μητέρα.
Πρόκειται για ξύλινο αγαλματίδιο γυναικείας μορφής  με μακριά κόμη, περήφανη κορμοστασιά και  χαρακτηριστική  Δαραίικη  ενδυμασία.
Ανήκει στα διακοσμητικά αντικείμενα και είναι κατασκευασμένο από ξύλο φλαμουριάς.
Οι πρώτες αναφορές στη «γιορτή της  μητέρας»  έρχονται από την αρχαία Ελλάδα, όπου κάθε άνοιξη γινόταν μια μεγάλη εορτή αφιερωμένη στη θεά Γαία, την επονομαζόμενη «Μεγάλη Μητέρα». Όπως  αναφέρει  και ο  Όμηρος, στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, πρώτη Θεά υπήρξε η ΓΑΙΑ, η Μητέρα θεών και ανθρώπων.
Σήμερα, ο ρόλος της  μητέρας είναι  πολυδιάστατος, αφού την ίδια στιγμή πρέπει να είναι γυναίκα, σύζυγος, επαγγελματίας  και πάνω απ όλα το στήριγμα της οικογένειας.
Η Παγκόσμια Ημέρα έρχεται να υπογραμμίσει το μεγαλείο της  προσφοράς  της  και την αξία της  παρουσίας της.
Πηγή: Αρχείο Μουσείου Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας
Φωτογραφικό υλικό: Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας

Σπύρος Τσαρμπόπουλος
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις