«ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ» – Του Γιάννη Αντωνόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Με το μάτι του Παρατηρητή

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ Του Γιάννη Αντωνόπουλου

Το Σχολείο της Καρύταινας, (μιλάμε για το Διδακτήριο) χτισμένο το 1930 κάπου, είναι ένα ωραίο πετρόχτιστο οικοδόμημα, ισόγειο και έναν όροφο με κεραμοσκεπή επάνω, με (4 ) τέσσερες μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, φαντάζει στο χώρο, για την τελειότητα και τον προσανατολισμό του, νοτιοανατολικά, έτσι που όλη σχεδόν την ημέρα το λούζει ο ήλιος. Βλέπετε κείνα τα χρόνια, προσέχανε έτσι ώστε να πληρεί όλους τους όρους της Παιδαγωγικής και Υγιεινής. Κάτι που σήμερα δεν μας συγκινούν αυτά. Χτίζουμε Σχολεία χωρίς τους βασικούς όρους. Κι όχι μόνο αυτό, αν υπάρχει κάτι καλό απ’ τα παλιά, το καταστρέφουμε. Με παράδειγμα το δικό μας Σχολείο, στο οποίο μάθαμε τα πρώτα γράμματα εδώ, από φωτισμένους Δασκάλους, ταλαντούχους με κύρος, για τους οποίους όλοι που καθήσανε στα θρανία και ακούσανε τη διδασκαλία τους, μιλάνε με πολύ κολακευτικά λόγια για τούτους τους Δασκάλους, που, όλοι τους πλέον, ανήκουνε στην αιωνιότητα.

Τούτο το ωραίο διδακτήριο, που δεσπόζει εκεί στην άκρη της Καρύταινας, πλάι στον Αγιοθανάση τον Πολιούχο μας, που ήτανε σουβατισμένο εξωτερικά, τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Γόρτυνος, αφαίρεσε το σουβά και φάνηκε η πέτρα κι έτσι φαντάζει περισσότερο από πριν. Όμως, το καλύτερο κομμάτι του Σχολείου, έχασε την ομορφιά του! Το ωραίο Γραφείο των Δασκάλων, με τις Δωρικές κολώνες, το μετατρέψανε σε τουαλέτες. Τι κρίμα, αλήθεια,να αδιαφορούμε για την αισθητική του χώρου! Δεν υπήρχε άλλος χώρος να χρησιμοποιηθεί γι΄΄αυτό το σκοπό; Άλλωστε, στο ισόγειο υπήρχαν τουαλέτες και λυνότανε το πρόβλημα για τους 8-10 μαθητές του. Αυτό ήτανε το ωραιότερο του όλου χώρου, με το χαρακτηριστικό μπαλκόνι του. Στο χώρο που υπήρχε το αρχείο του Σχολείου από το 1895, τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας καθώς και η πλούσια βιβλιοθήκη που διέθετε, και σήμερα, όλα αυτά, είναι σκορπισμένα στα υπόγεια του πρώην Δημαρχείου Γόρτυνος.

Και το κακό συνεχίστηκε.΄Πλακοστρώθηκε το προαύλιο, πράγμα επικίνδυνο για τους μαθητές, τους λίγους έστω μαθητές που φιλοξενεί σήμερα. Τα προαύλια, όπως ξέρουμε και που επί 35 χρόνια υπηρετήσαμε την Παιδεία του Έθνους μας, καλύπτονται με άμμο, για την προστασία των μαθητών. Η πλακόστρωση, εγκυμονεί κινδύνους. Αυτά δεν τα σκεφθήκανε οι αρμόδιοι, δεν τους τα επισήμανε κανείς; Αλλά, είπαμε λειτουργούμε ανεύθυνα.

Κι ενώ, σε παλαιότερες εποχές, το κτίριο τούτο φιλοξενούσε 200-250 μαθητές με 4 Δασκάλους, σήμερα έχει μόνο 8 μαθητές, από τους οποίους, οι μισοί είναι αλλοδαποί. Κατάντημα αλήθεια, όχι μόνο για την Καρύταινα, την πατρίδα μας,αλλά και για όλη την επαρχία, πράγμα σοβαρότατο για την Ελλάδα..Η επαρχία ρήμαξε κυριολεκτικά. Έχουμε σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα. Τα χωριά μας είναι σχεδόν ακατοίκητα. Λίγοι κάτοικοι απομένουν,κι εκείνοι στης ζωής το γέρμα!Νέοι ανύπαρκτοι πλέον. Κι έτσι, μένει η γη ακαλλιέργητη. Παλαιότερα η παραγωγή ήτανε τέτοια που κάλυπτε τις διατροφικές ανάγκες των κατοίκων και κάναμε και εξαγωγή. Η κατάσταση,είναι τραγική. Αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας,αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, αν δεν συμμαζέψουμε τις δυνάμεις μας, αν δεν προχωρήσουμε όλοι μαζί με κοινό σκοπό,δύσκολα να βγούμε από την κρίση..

Και μιας και μιλάμε για το Σχολείο και τους μαθητές,θά θελα να σημειώσω κάτι χαρακτηριστικό. Όταν,πριν κάποια χρόνια ,υπηρετούσα στην Επιθεώρηση των Σχολείων της Εκπαιδευτικής περιφέρειας Μεγαλοπόλεως, σε όλα τα χωριά λειτουργούσαν Σχολεία, κάπου 110 τον αριθμό!. Σήμερα λειτουργούν 5 πέντε σε όλη την περιφέρεια.!! Αυτή είναι,δυστυχώς, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα..Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Ας ελπίσουμε όμως ότι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μας και θα πορευθούμε στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Το ευχόμαστε και το ελπίζουμε.

Αθήνα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Σπύρος Τσαρμπόπουλος
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις