Χωράφια σε αγρότες και κτηνοτρόφους με χαμηλό ενοίκιο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μοιράζονται 745.000 στρέμματα – Έρχεται νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων

Σάρκα και οστά παίρνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραχώρηση γης του Δημοσίου σε αγρότες και κτηνοτρόφους, έναντι προνομιακού τιμήματος.

Το «Εθνος» παρουσιάζει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την επιλογή των ενδιαφερομένων, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού του μισθώματος, που θα διαφέρει ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και θα αναπροσαρμόζεται βάσει των οικονομικών επιδόσεων.

Υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την παραχώρηση αγροτικής γης του Δημοσίου θέτει άμεσα σε εφαρμογή η κυβέρνηση με τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης της γεωργικής γης, προκειμένου να αξιοποιηθούν ανεκμετάλλευτες δημόσιες εκτάσεις.

Το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει την ενοικίαση αγροτικών εκτάσεων και ακινήτων έναντι μισθώματος που θα προκύπτει σε συνάρτηση με την οικονομική απόδοση των καλλιεργειών ή των γεωργικών μονάδων, ώστε να είναι βιώσιμες, σύμφωνα με το Έθνος.

Η αξιοποίηση της περιουσίας βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

-Εκχώρηση γεωργικών εκτάσεων με μακροχρόνια ενοικίαση

-Θα μπορούν να αποτελέσουν εγγυήσεις για χρηματοδότηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα

-Επίτευξη λύσης με νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων

-Η καταγραφή των εκτάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και τα μέχρι στιγμής στοιχεία καταδεικνύουν κυριότητα σε περισσότερα από 670.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων και 75.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων

Σπύρος Τσαρμπόπουλος
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις