Όλγα Γεροβασίλη: Ο Κ. Μητσοτάκης βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο

Δεν υπάρχουν σχόλια

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο», τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο «INDEPENDENT BALKAN NEWS AGENCY», ασκώντας έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ.

Σημειώνει πως όλα όσα υπόσχεται ο πρόεδρος της ΝΔ, θα συμβούν κάτω από ένα σωρό προϋποθέσεις για την πορεία της οικονομίας, και πως το κάνει αυτό «γιατί γνωρίζει και ο ίδιος ότι έχει μπροστά του τρία χρόνια ως τις επόμενες εκλογές». Τονίζει η κ. Γεροβασίλη πως οι σκληρές πολιτικές που πρεσβεύει η ΝΔ είναι γνωστές και πως συνεπώς ζητάει από τον κόσμο «να φάει ξαναζεσταμένο φαγητό και να πιστέψει ότι απολαμβάνει πιάτο γκουρμέ».

Ειδικότερα, στο ερώτημα εάν ανησυχεί την κυβέρνηση ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ως εν αναμονή πρωθυπουργός, η κυβερνητική εκπρόσωπος διερωτάται: «τι ακριβώς να μας ανησυχήσει; Ένα πορτρέτο που στήνεται με μιντιακούς όρους και από μιντιακούς μηχανισμούς;». Σημειώνει ότι «στη ΔΕΘ παρακολουθήσαμε μία τηλεοπτική παράσταση. Με σκηνοθεσία, φωτισμό και σενάριο. Ως εκεί μπορεί να φτάσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας», για να υπογραμμίσει ότι «σκαλίζοντας όμως λίγο το γκλάμουρ περιτύλιγμα, ο πολίτης αντικρίζει τον ήδη γνωστό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ήδη γνωστή πολιτική πραγματικότητα της Νέας Δημοκρατίας. Όλα όσα βίωσε στο πετσί του τα περασμένα χρόνια και θέλει να ξεχάσει». «Και ο κ. Μητσοτάκης τού ζητά να φάει ξαναζεσταμένο φαγητό και να πιστέψει ότι απολαμβάνει πιάτο γκουρμέ», σχολιάζει.

Η κ. Γεροβασίλη επισημαίνει ότι «στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε σιωπηρά ότι θα ανεβάσει τον ΦΠΑ στα φάρμακα, αν και δεν μας είπε αν θα τον πάει στο 11 ή στο 22%, ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι συμβάσεις και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, κι ότι αν χρειαστεί -για λόγους «ανταγωνισμού»- μπορεί να ξανακατρακυλίσουν ακόμη πιο κάτω οι μισθοί». Επισήμανε ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης «περιέγραψε το μοντέλο δημοσίων υπηρεσιών που θα ακολουθήσει, με επιπρόσθετες απολύσεις συμβασιούχων, μεταφέροντας δραστηριότητες και προφανώς πόρους στα χέρια κρατικοδίαιτων ιδιωτών». Επιπλέον, σημειώνει ότι «δεν έκρυψε ότι θεωρεί πως υγεία και παιδεία αντέχουν να υποστούν περαιτέρω περικοπές» και πως «για την ακρίβεια, δεν είπε τίποτε που να μη γνωρίζει ο κόσμος, καθώς επιμένει στις ήδη αποτυχημένες συνταγές της ΝΔ», ενώ «ταυτόχρονα, έκλεισε ξανά το μάτι στα ίδια συμφέροντα τα οποία απομυζούσαν το κράτος όλα τα περασμένα χρόνια».

«Εν τέλει», σχολιάζει η κ. Γεροβασίλη, «γιατί να μας ανησυχεί ο κ. Μητσοτάκης, τη στιγμή που ο ίδιος παραδέχτηκε ότι όλα όσα υπόσχεται, θα συμβούν κάτω από ένα σωρό προϋποθέσεις για την πορεία της οικονομίας, βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο; Πολύ απλά γιατί γνωρίζει και ο ίδιος ότι έχει μπροστά του τρία χρόνια ως τις επόμενες εκλογές».

«Χτίζουμε βήμα-βήμα το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, κρατώντας την κοινωνία όρθια

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει ότι ο στόχος της δίκαιης ανάπτυξης υπήρξε θεμελιώδης ήδη από το προεκλογικό πρόγραμμα, ότι η κυβέρνηση περιέγραψε στους Έλληνες πολίτες όλα όσα επρόκειτο να γίνουν στην περίοδο εφαρμογής της συμφωνίας του καλοκαιρού του 2015, ότι «έναν χρόνο μετά, τηρούμε με επάρκεια το χρονοδιάγραμα» και ότι ήδη έχει παρέλθει το πιο δύσκολο σκέλος του με επιτυχία.

Υπογραμμίζει, ότι «δεν μπορεί να επαναληφθεί το αναπτυξιακό μοντέλο του παλαιού κατεστημένου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ» και ότι «αυτή τη στιγμή δίνεται μία μοναδική ευκαιρία για τα δεδομένα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, οι συμπολίτες μας θα μπορέσουν επιτέλους να απολαύσουν τους καρπούς του κόπου τους». «Πραγματική παραγωγή, με ουσιαστικό αποτέλεσμα και δίκαιη αναδιανομή. Αυτό ακριβώς το νέο αναπτυξιακό μοντέλο έχει ήδη περιγράψει ο πρωθυπουργός και το χτίζουμε βήμα-βήμα, κρατώντας ταυτόχρονα με όλες μας τις δυνάμεις την κοινωνία όρθια και σε συνοχή», σημειώνει.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στο προσφυγικό

Όσον αφορά στη συμμετοχή και τις επαφές που έχει ο πρωθυπουργός στην 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι στόχος «είναι η διεύρυνση της συντονισμένης προσπάθειας για την ασφαλή μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών, με όρους νομιμότητας, ώστε ταυτόχρονα να ανακουφιστούν οι χώρες πρώτης υποδοχής οι οποίες δέχτηκαν μεγάλη πίεση τα προηγούμενα χρόνια».

Επισημαίνει ότι η ατυχής για τη χώρα συγκυρία της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, προκάλεσε αυξημένες δυσκολίες, «ωστόσο απέδειξε ότι παραμένουν πολύ ψηλά ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη και η φιλοξενία στον αξιακό κώδικα των Ελλήνων», και έφερε τη χώρα στην πρωτοπορία των εξελίξεων για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Σημείωσε την κομβική συνεισφορά της Ελλάδας στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για να επισημάνει ότι «και πάλι βρισκόμαστε σε πρωταγωνιστικό ρόλο, σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, προκειμένου να υπερισχύσουν οι αρχές του ανθρωπισμού και της διεθνούς νομιμότητας για τη διαχείριση του προσφυγικού, κάτω και από την «ομπρέλα» των Ηνωμένων Εθνών».

Επισημαίνει τις επαφές που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρανό Πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί.

«Η Ελλάδα στο επίκεντρο των αλλαγών, από ισχυρότερη και πολύ πιο αξιόπιστη θέση»

« Ο Αλέξης Τσίπρας ανέτρεψε μία πραγματικότητα δεκαετιών για τη χώρα μας», τονίζει με αφορμή τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ που ενεργοποιήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, για να σχολιάσει πως το γεγονός ότι αυτή «θορύβησε τους πρεσβευτές της ευρωπαϊκής λιτότητας, δείχνει τη σημαντικότητα αυτής της πρωτοβουλίας».

Η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι πλέον είναι παραπάνω από εμφανής, και εκφράζεται και σε επίπεδο κορυφής η αμφισβήτηση της ασφυκτικής πολιτικής. Εκτίμησε ότι το 2017 θα είναι χρονιά σημαντικών εξελίξεων στην Ευρώπη και δηλώνει πως παραμένει αισιόδοξη ότι «θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, μετά το σοκ που υπέστη η Ένωση από το Brexit». «Η Ελλάδα και μπορεί και θα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, από ισχυρότερη και πολύ πιο αξιόπιστη θέση», τονίζει.

Ασκεί κριτική στις προηγούμενες συνθήκες για το ότι η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως ο φτωχός συγγενής της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Ακόμη και σε συνθήκες απόλυτης επικράτησης του μοντέλου λιτότητας, σε εποχές που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφταναν στο σημείο να καταγγέλλουν τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την έξοδο από την κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πτοήθηκε», τονίζει, προσθέτοντας ότι «σταθερά και επίμονα αναζήτησε την διέξοδο εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και αυτή του η προσπάθεια αρχίζει να στέφεται με επιτυχία».

Η Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Σχετικά με την επικείμενη τέταρτη Σύνοδο Κορυφής στα πλαίσια της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, τον ερχόμενο μήνα, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει ότι η Τριμερής Συνεργασία παρουσιάζει δυναμική. Τονίζει τη συμβολή της -ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου- στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ενίσχυση της δημοκρατίας, στην Ανατολική Μεσόγειο, και επίσης στην προώθηση της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του αραβικού κόσμου, και της δημιουργίας ενός τριγώνου συνεργασίας με προστιθέμενη αξία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Επισημαίνει επίσης ότι προωθεί συγκεκριμένα έργα και προγράμματα στους τομείς του εμπορίου και της ενέργειας.

Γενικότερα, αναφέρει ότι στο σύνθετο διπλωματικό περιβάλλον η Ελλάδα διαθέτει πολύ δυναμική παρουσία, με συνεχείς πρωτοβουλίες και ότι μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, επιστρέφει στον κομβικό της ρόλο, μεταξύ χωρών της Μεσογείου, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

«Όχι μόνο στηρίζεται η θέση της Κύπρου, αλλά και ενισχύεται ευρύτερα ο ρόλος της χώρας μας ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας», τονίζει και σημειώνει ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Παλαιστίνης, στο περιθώριο της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις