12η Επέτειος μνήμης: Φόρος τιμής στα θύματα της τρομοκρατίας από τον Επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Στη 12η επέτειο μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, απέτισε φόρο τιμής σε ειδική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες παρουσία των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων καθώς και των συγγενών τους.

Επίσης, στην εκδήλωση ακούστηκαν μαρτυρίες από τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι, στην Μαδρίτη στη Νορβηγία και στη Τυνησία.

Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο Επίτροπος κάλεσε τους παρευρισκόμενους σε ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν τα θύματα της τρομοκρατίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος στην ομιλία του δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σήμερα, θυμόμαστε και τιμούμε την μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων. Θυμόμαστε και τιμούμε εκείνους που χάθηκαν χωρίς λόγο. Αθώους πολίτες. 

Η τρομοκρατία είναι πράξη απάνθρωπη και αδιανόητη.

Η σημερινή μέρα είναι μέρα αποφασιστικότητας και ανθεκτικότητας.

Ποτέ δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει αυτό ξανά.

Αυτή η ημέρα μνήμης, έχει την αφετηρία της στον απόηχο των επιθέσεων της Μαδρίτης το 2004, που στοίχισαν τη ζωή σε 191 και τραυμάτισαν πάνω από 1.800 αθώους ανθρώπους. Δυστυχώς, από εκείνη την δραματική ημέρα πριν από 12 χρόνια, η ΕΕ εξακολουθεί να στοχοποιείται από τους τρομοκράτες.

Είχαμε ένα οδυνηρό 2015. Στοίχισε τη ζωή σε 150 αθώους ανθρώπους.

Πάρα πολλές ζωές χάθηκαν, και πάρα πολλές ζωές σημαδεύτηκαν.

Μεταξύ Μαδρίτης και Παρισιού, μεσολάβησαν πολλές άλλες επιθέσεις. Η Ισπανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ελλάδα, η Σουηδία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο και η Δανία – Όλες θύματα της φρίκης της τρομοκρατίας.

Πολλές χώρες εκτός της ΕΕ αντιμετωπίζουν τον φόβο της τρομοκρατίας σε μόνιμη βάση. Πέρυσι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες διέφυγαν από την φρίκη, λόγο της Da’esh και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία και το Ιράκ.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο και για το κουράγιο σας να έρθετε εδώ σήμερα και να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας. Θα συνεχίσουμε και να σας στηρίζουμε και να σας δίνουμε δύναμη για να ακούγεται η φωνή σας.

Μπορείτε να  συμβάλλεται βοηθώντας αυτούς που βρίσκονται στην στροφή του δρόμου που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό. Είναι συνήθως οι νέοι και οι ευάλωτοι που παρασύρονται στη ριζοσπαστικοποίηση.

Με τη βοήθειά σας, μπορούμε να αποθαρρύνουμε και να αποτρέψουμε αυτά τα άτομα

από το να καταστρέψουν τις ζωές τους και τις ζωές τόσων άλλων.

Ο βίαιος εξτρεμισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλες τις μορφές του.

Πρέπει να σταθούμε μαζί κατά της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και του ολοκληρωτισμού.

Δεν πρέπει να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου, γιατί αυτό ακριβώς είναι που θέλουν οι τρομοκράτες.

Υπάρχουν μερικοί αξιόλογοι νέοι άνθρωποι σήμερα εδώ που εργάζονται για να περάσουν ακριβώς αυτά τα μηνύματα. Σας συγχαίρω για τις προσπάθειές σας και σας παροτρύνω να συνεχίσετε την καλή δουλειά.

Πέρυσι, παρουσιάσαμε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την ασφάλεια. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι στο επίκεντρο αυτής της ατζέντας.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, μόλις δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, προτείναμε νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι κανόνες αυτοί, όταν υιοθετηθούν θα ποινικοποιήσουν την τρομοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της. Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι σήμερα το πρωί, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα κάνουν ένα σημαντικό βήμα, για να γίνουν αυτοί οι νέοι κανόνες που πρότεινα πραγματικότητα.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ενημερώσω για την ενίσχυση του Δικτύου Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (RAN) αναβαθμίζοντας το σε Κέντρο Αριστείας, που δημιουργήσαμε πριν από πέντε χρόνια για να υποστηρίξει τους ειδικούς στα θέματα ριζοσπαστικοποίησης.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις