Lectio inauguralis Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο Ευρωπαϊκό Κολεγίο της Πάρμας

Δεν υπάρχουν σχόλια

O Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, εγκαινίασε εχθές το νέο ακαδημαϊκό έτος του Ευρωπαϊκού Κολεγίου της Πάρμας παραθέτοντας την εναρκτήρια διάλεξη (lectio inauguralis). Το Ίδρυμα ανακήρυξε τον κ. Αβραμόπουλο επίτιμο διδάκτορά του. 

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αναφέρθηκε στην δύσκολη πρόκληση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού προβλήματος. Συγκεκριμένα, ο κύριος Αβραμόπουλος τόνισε ότι «σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια μεταναστευτική πίεση χωρίς προηγούμενο, την μεγαλύτερη πρόκλησή  από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην Ελλάδα και στην Ιταλία υπογράμμισε: «η Ιταλία έδειξε τεράστια ανθρωπιά και αίσθημα ευθύνης προς τις εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένων ανθρώπων, οι οποίοι ψάχνουν έναν “ασφαλή παράδεισο” στην Ευρώπη. Και το ίδιο ισχύει  για την γειτονική Ελλάδα. Αλλά και οι δυο αυτές χώρες δεν είναι μόνες. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό τους και στηρίζει  την Ιταλία και την Ελλάδα στην διαχείριση της κρίσης».

Ο αρμόδιος επίτροπος θέλησε να υπενθυμίσει, μεταξύ των άλλων, ότι  το 2015 ήταν  χρονιά κατά την οποία σημειώθηκαν πολλά ρεκόρ, αφού  πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα αποβιβάσθηκαν στις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας, πάνω από ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες άτομα ζήτησαν να τους χορηγηθεί  άσυλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες διασώθηκαν από τον Frontex και από την ελληνική και ιταλική ακτοφυλακή.

«Και κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι πρόκειται για ευθύνη που θα έπρεπε  να σηκώσουν μόνον οι ώμοι ενός μικρού αριθμού κρατών;» διερωτήθηκε με νόημα ο Δημήτρης  Αβραμόπουλος.

Στην συνέχεια, τόνισε ότι η  Ευρωπαϊκή επιτροπή, ήδη τον Μάιο του 2015 υιοθέτησε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα  για την μετανάστευση, και πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πριν δυο εβδομάδες, υπογράμμισε με σαφήνεια την ανάγκη να επικεντρωθούν όλοι στην εφαρμογή της και στην επίτευξη αποτελεσμάτων.

«Προσωπικά καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για επιτευχθούν αποτελέσματα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής λύσης που έχουμε συμφωνήσει», υπογράμμισε με έμφαση ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Κάποιες χώρες μέλη, όμως-συμπλήρωσε- πέφτουν στο πειρασμό να ακολουθήσουν μια εθνική προσέγγιση και  μη συντονισμένες κινήσεις. Αυτό είναι κάτι το επιζήμιο και που προκαλεί οπισθοδρόμηση»

Ο κύριος Αβραμόπουλος, κατά την ομιλία του στην Πάρμα θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «η προσφυγική κρίση είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα». Κάτι που σημαίνει ότι  «χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση» και  «Καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της».

«Ο κοινός μας τελικός στόχος είναι να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο και να επιστρέψουμε στην ομαλή λειτουργία του Σέγκεν. Για να γίνει αυτό, όλες οι χώρες μέλη πρέπει να εφαρμόσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες του  Σέγκεν. Πρέπει να δράσουμε έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί μια ανθρωπιστική κρίση στα Βαλκάνια ή στην Ελλάδα», είπε ο επίτροπος αρμόδιος για την μετανάστευση.

Ο Κύριος Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι πρέπει να αυξηθούν οι νόμιμες διαδρομές προς την Ευρώπη, να ενισχυθεί και να γίνει χρήση της εφαρμογής των μέσων νόμιμης μετανάστευσης που ήδη υπάρχουν, να ενδυναμωθεί το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και να εγγυηθούμε πραγματική ένταξη για όσους ανθρώπους θα ζήσουν στις κοινωνίες μας.

Επίσης, ο Επίτροπος ανέφερε ότι «στον τομέα της ασφάλειας, η απάντησή της ΕΕ είναι επίσης ολοκληρωμένη. Έχει υιοθετηθεί από τον Απρίλιο του 2015 η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια και έχουν δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες στα κράτη-μέλη για την εφαρμογή των πολιτικών αυτών. Ο αγώνας μας ενάντια στην τρομοκρατία είναι συνεχής, και θα αποτελέσει προτεραιότητά μας για το 2016.  Αλλά όπως ακριβώς η μετανάστευση, η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα. Και αυτός είναι ο λόγος σε αυτόν τον τομέα, θα πρέπει να εργαστούν από κοινού».

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο κ. Αβραμόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Η μετανάστευση ήταν και θα συνεχίσει να είναι ένα από τα καθοριστικά ζητήματα για την Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες.Αν δεν πετύχουμε, κινδυνεύουμε να ενδυναμώσουμε τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα σε όλη την Ευρώπη. Η ξενοφοβία θα δείξει και πάλι το άσχημο πρόσωπό της. Ο λαϊκισμός θα αυξηθεί. Βλέπουμε τις σκιές από το πρόσφατο παρελθόν μας, που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα δούμε και πάλι.  Η ιστορία δεν ειναι ένα αφήγημα του παρελθόντος, αλλα ένα μάθημα για το μέλλον.

Αγαπητοί μου φίλοι, το 2016 θα είναι μια αποφασιστική χρονιά κατά την οποία η Ευρώπη πρέπει να δείξει ανθεκτικότητα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων και των προκλήσεων στην ασφάλεια. Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές η Ευρώπη χρειάζεται ηγετικότητα, ευθύνη, θάρρος και αλληλεγγύη.

Ηγετικότητα, για να μπορέσει να αναμετρηθεί με την ιστορία και όχι με τις δημοσκοπήσεις. Ευθύνη,  απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουμε όλοι στο κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Θάρρος για να ξεπεράσουμε και να υπερνικήσουμε το φόβο και να τιμήσουμε την ανθρωπιστική κληρονομιά του πολιτισμού μας. Αλληλεγγύη, γιατί εάν πιστέψουμε ότι οι μονομερείς δράσεις είναι πιο αποτελεσματικές από τις ευρωπαϊκές, τότε κατεδαφίζουμε το κοινό Ευρωπαϊκό μας σπίτι.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις